Kaamoksen kaatoon Vaelluksia italiassa

Leonardo da Vinkki - 1/04/2020



Varasin kirjan kirjastosta pimeän ja sateisen kaamoksen selättääkseni. Mikäpä sen paremmin valaisisi ankeaa valottomuutta kuin aurinkoinen matkakirja Italiasta. 

Teoksen nimen perusteella odotan urheilullisia ja reipashenkisiä vaelluskuvauksia Italian Alpeilta, Monte Biancon laitamilta ja Dolomiiteilta, ehkä leppoisimmillaan vinkkejä pittoreskeista maaseutureiteistä Toscanassa. 

Toisin käy. Kirjassa on kyllä pari kertomusta vaelluksilta, mutta lähinnä siinä tehdään kiireettömiä kävelyjä Italian kaupungeissa, nautitaan taiteesta, ruoasta ja historiasta. Juhlitaan dolce far nienten iloja, eli kuljeskellaan hetkestä nauttien ilman "järkevää syytä". 

Vaelluksia Italiaan on koottu monen eri kirjoittajan tekstistä, minkä vuoksi tarinatkin ovat luonteeltaan erilaisia. Tomi Kontio oikeasti vaeltaa lapsen kanssa Alpeilla, mutta taiteilija Nanna Susi ulkoiluttaa koiraansa kakkoskotinsa lähikaduilla Roomassa. 

Roomaan tutustutaan myös vegaanina ja Fellinin jalanjäljissä. Roomaan ja Firenzeen matkustavalle kirja onkin lähes pakollinen luettava. 

Heli Pekkarisen kuvaus lomista vanhoissa maalaistaloissa saa minut siltä istumalta säntäämään puhelimen ääreen ja etsimään omaan, seuraavaan lomaan sopivaa agriturismoa. Ne ovat valtion tukemia maatiloja, jotka saavat enemmän tuloja maataloudesta kuin turismista. Lisäksi vieraille on tarjolla tilalla tuotettuja tuotteita, joita voi usein ostaa myös mukaan. Mikä olisikaan sen ihanampi tuliainen kuin tilan oma maalaisleipä, hillo ja juusto!

Toinen erityisesti mieleen jäävä juttu on Harry Salmenniemen kuvaus Roomasta. Sen luettuaan moni on valmis hylkäämään muiston hääpäivästä ja on hänen kanssaan samaa mieltä, että "Täydellisen päivän voi elää vain Roomassa." Yksityiskohtainen kuvaus päivän etenemisestä aamusta iltaan antaa lukijalle mahdollisuuden toteuttaa itsekin vastaava päivä, ja luulenpa, että moni myös niin tekee.

Vaelluksia Italiassa on saanut Mondo-lehden Vuoden matkakirja 2019 -palkinnon. Se on kunnian ansainnut. Kirjan sivuja käännellessä lukija pääsee helposti kotisohvalla loikoillen matkalle Italiaan. Mutta, varoitus! Toisille herää matkakuume, jota on lääkittävä Italiassa. Kirja saattaa siis käydä kukkaron päälle.

***

Markku Kaskela - Tomi Kontio, Vaelluksia Italiassa, 2019
Kustantaja: Avain
211 sivua

samankaltaisia

0 kommenttia