Hurmaavan hapan siemenruisleipä

Leonardo da Vinkki - 3/04/2020


Leonardo da Vinkki: Siemenruisleipä

Hurmaavan hapan siemenruisleipä on tämän hetken lempileipäni. Se on tuhdisti hapan ja täynnä herkullisia siemeniä ja jyviä. Leipään kasvaa kuin huomaamatta himo. 

Happamassa maussa on aina jotain maagista vetovoimaa. Vai oletko ikinä kuullut ihmisestä joka on syönyt Hapankorppuja vain yhden? Ihan mahdotonta. Samaan tapaan tästä leivästä tulee kuin huomaamatta leikattua toinenkin ohut viipale. 

Leivän oiviin ominaisuuksiin kuuluu myös pitkä säilyvyys. Se vain paranee, kun maut päivien kuluessa tasaantuvat. 

Ihmetteletkö spelttijyvien määrää? Se tosiaan on hiukan hassu mitta. Hankin äskettäin kokonaisia spelttijyviä isomman satsin. Nyt ne ovat säilytysastiassa, jossa on oma kauha. Kauhan mitta on tuo 1,25 dl. Kukkurallinen desilitra ajaa saman asian. Ei tuo jyvien ja siementen määrä tällaisissa leivissä niin pilkulleen ole. (Huomaan, miten tässä kuuluu näppituntumalla leiponeen isoäitini ääni. Ei mikään ihme. Hänen kanssaan minä opin leipomaan.)

1 leipä

5 dl vettä
2,5 dl kotikaljaa
2,5 dl piimää 
kolmannes 50 g:n hiivapalasta
2 rkl hunajaa
1 rkl suolaa
6 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
4 dl rouhittua ruisrouhetta
1,25 dl kokonaisia spelttijyviä
3 dl pellavansiemeniä
3 dl auringonkukansiemeniä

Sekoita nesteet ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, hunaja ja suola. Sekoita joukkoon loput aineet ja vaivaa 10 minuuttia. Taikina on todella raskas, joten kone on tässä näppärä apuri.

Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 48 tunniksi. Aika ei ole niin tunnilleen, mutta parissa päivässä leipä ehtii saada happaman makunsa. Hätäinen ei saa olla. Pitää malttaa.

Toisena päivänä voit kurkata liinan alle. Jos taikinaan on tullut todella kova kuori. Sivele sen päälle hiukan piimää ja survo se taikinaan. 

Kaada taikina vuokaan. Yksi leipävuoka tulee piripintaan asti täyteen. Älä säikähdä. Rohkeasti vaan vuoka uuniin. Leipä ei paistettaessa kohoa ja valu reunan yli.

Paista 175 asteen lämmössä kaksi tuntia. 

Jäähdytä tiukassa liina- ja voipaperipaketissa, Kun leipä on jäähtynyt, kääri se alumiinifolioon tai muoviin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään. 

Leikkaa ohuita siivuja ja tarjoa vaikka juusto- tai kurkkuviipaleilla päällystettynä. 

Leonardo da Vinkki: Siemenruisleipä

samankaltaisia

0 kommenttia