Keittiön kevytremontti

Leonardo da Vinkki - 4/02/2020


Remonttitarve

Linjasaneerauksen jälkeen äitini keittiö kaipasi kohennusta. Välitilan laatat ja taso olivat vanhahtavat. Laadukas kaapisto oli sinänsä ryhdissään, mutta 80-luvusta kertova lakattu puu näytti väsähtäneeltä. 

Edellisen asukkaan astianpesukone oli sekin osoittautunut liian tilavaksi ja jäänyt siksi kokonaan käyttämättä. Äitini halusi pienemmän ja sen siististi kaappiin piiloon. Lisäksi vapaasti seisova hella, liesituuletin ja mikroaaltouuni kaipasivat sekä ikänsä että ulkonäkönsä puolesta uusimista. Valkoinen sai väistyä rosterin tieltä. (Jääkaappi ja pakastin olivat lähes uusia. Ne olivat valkoisia, mutta saivat jäädä, koska niiden paikka on vastapäisellä seinällä, johon valkoinen väri sopii.)

Kokonaan uutta keittiötä ei kuitenkaan ollut tarpeen hankkia. Keittiön kevytremontti olisi riittävä parannus. Mitä se sisältää?
  • katon maalaus
  • seinien maalaus
  • kaapiston maalaus
  • uudet vetimet
  • tammitaso
  • 1 uusi kaappi (astianpesukoneelle)
  • rosterinen välitilalevy
  • hana (linjasaneerauksesta)
  • astianpesupöytä
  • kalusteuuni + sen vaatima kaapinrunko ja alalaatikko
  • uusi, isompi levy entistä pienemmän liesituulettimen päälle
  • liesi
  • liesituuletin
  • astianpesukone
  • mikroaaltouuni

Alkutilanne

Tästä lähdettiin liikkeelle. Tai, hieman on jo ehditty remonttia aloitella. Taso saatiin putkiremontin aikana kantaa purkutavaralavalle, joten se on jo poistettu, pientä jäljelle jäänyttä irtopalaa lukuunottamatta. Se palveli remontinaikaisena "aamiaispöytänä". 

Myös astianpesukone on jo matkannut uuteen kotiin, kun yksi remonttimiehistä vei sen mielellään itselleen.

Puiset vetimet on nekin jo kierrätetty eteenpäin.


Keittiötä "komistanut" iso, raskas liesituuletin on lisätyönä poistettu, kun sähkömies oli linjasaneerauksen aikana kätevästi paikalla.

Katonkin olen näköjään jo ehtinyt maalata, mutta siitä enemmän kuvien jälkeen.



Alla olevassa kuvassa olen jo kevyesti hionut kaapiston kaarevia hyllyjä. Iso urakka vasta alussa.


Maalaustyöt

Pohjatyöt

Maalaustöissä kaiken A ja O on kunnolla tehdyt pohjatyöt. Niinpä kävin kaupassa ja ostin ensimmäiseksi kunnon satsin maalarinpesua. Pesin ja huuhtelin rasvat ja liat pois katosta, seinistä ja kaapistosta.

Katto

Suojasin kaapiston muovilla ja maalasin katon pitkävartisella, pörröisellä telalla kahteen kertaan. Saat siistin ja raidattoman lopputuloksen, kun otat riittävästi maalia telaan ja vältät kiusausta korjailla pitkiä vetoja. Pinta "kaunistuu" kuivuessaan. Huomaa, että myös maaleissa on eroja. Kattomaalin laatuun kannattaa satsata. Tämä ei ole oikea kohta säästää.

Värien valinta

Seuraavaksi oli vuorossa seinän ja kaapiston värin valinta. Äitini halusi tumman alakaapiston ja vaaleat yläkaapit. Alakaapiston värin valitsimme huolella rosteristen uunin mukaan. Halusimme sen "katoavan kaapistoon". Menimme siis ensin maalikauppaan ja otimme mukaamme muutaman mieleisen harmaan värimallin. Sitten menimme niiden kanssa kodinkonekauppaan, jossa sovittelimme malleja valitun kodinkoneen viereen. Näin oikea sävy löytyi helposti.

Harmaan kaveriksi otimme valkoisen, mutta harmaaseen sävytettynä, jotta yläkaapit eivät pomppaa räikeästi esiin. 

Vasta tämän jälkeen valitsimme kaapistoon sopivan seinän värin, jonka nappasimme keittiön taulusta.

Seinät

Maalien valinta vei aikaa, mutta itse maalaus sujui telalla nopeasti, vaikka maalasin seinät kolmeen kertaan puolihimmeällä maalilla.

Pienessä keittiössä katon ja seinät maalaa nopeasti.

Kaapisto

Suurin työ on kaapistossa. Pesun jälkeen kaikki maalattavat pinnat täytyy kevyesti hioa ja mahdolliset kolhut samalla kitata. Pöly poistetaan ja kaapisto maalataan ensin tartuntapohjamaalilla ja sen jälkeen 2 kertaa puolihimmeällä kalustemaalilla. Kun tämä on tehty, ollaan jo voiton puolella.

Lattia

Lattia piti uusia, mutta lopulta sille riitti kevyesti hiova tehopesu ja vahaus. Siitä tuli kuin uusi!

Asennustyöt

Kun olin saanut maalaustyöt valmiiksi, keittiöliikkeestä tuotiin uusi, tamminen taso, rosterinen välitilan levy, kiertoilmauuni, induktioliesi, tiskipöytä, astianpesukone ja sille kaappi. Ne asennettiin paikalleen yhdessä rautakaupasta löytämämme liesituulettimen kanssa. 

Viimeksi mainittu olikin erikoisten mittavaatimustensa vuoksi  yllättävän vaikeasti löydettävissä! Näitä yllätyksiä saattaa tulla, kun kunnostaa vanhaa kaapistoa. Onneksi kaapistoa saattoi täydentää yhä myynnissä olevalla, samanlaisella kaapinovella. Sitä ei tarvinnut teettää puusepällä.

Seuraavana päivänä tuli putkimies, asensi hanan ja kytki astianpesukoneen käyttövalmiiksi.

Meille jäi enää tehtäväksi uusien vetimien kiinnitys, parin kaapinoven suoristus ja uuden mikroaaltouunin nostaminen paikalleen.

Keittiötä ei ole tuntea samaksi.





samankaltaisia

6 kommenttia

  1. Nyt olisikin hyvä aika pienelle pintaremontille kun pitää olla vain kotona. Maalaus voisi olla hyvä meilläkin sekä olen myös haaveillut tammisesta pöytätasosta. Pitääpä alkaa sunnittelemaan.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli yllättävän nopea projekti, vaikka siinä oli monenlaista tehtävää. Ja eikös se hyvin suunniteltu ole jo puoliksi tehty? Menestystä remonttiisi!

    VastaaPoista
  3. Ompa hyvännäköistä jälkeä ja ihana tuo vihreänsävy seinällä! Mekin teemme tällä hetkellä keittiöremonttia ja uusimme kaapistoja. Odotan jo innolla lopputulosta, toivottavasti se tulee olemaan yhtä hyvä kuin teilläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tulee, kun tekee pohjatyöt huolella.

      Poista
  4. Oikein siistihän siitä tuli! Minä taas ajattelin laittaa keittiön kaapinovet uusiksi. Sitä varten olenkin tässä selvitellyt mahdollisia materiaaleja ja työkaluja. Ainakin akkuporakone olisi hankittava.

    VastaaPoista
  5. Kunnon työkalut ovat tärkeitä. Huonoilla saa vain itsensä vihaiseksi.

    VastaaPoista