Sunnuntain herkkuleipä

Leonardo da Vinkki - 4/22/2020


Sunnuntain herkkuleivästä tuli heti yksi perheemme suosikkileivistä. Pitkä kohotusaika antaa sille makua. Rakenteeltaan se on mukavan sitkeää. Lisäksi leivästä leikattu viipale on marjasekoituksen vuoksi hauskan näköinen - ja antavat värikkäät marjat ja siemenet myös makuun hienon loppusilauksen. Ja pisteenä iin päälle, leipä pysyy pitkään tuoreena. Enempää ei kai leivältä voi enää toivoa?

Leipätaikinaan sopivia, valmiita sekoituksia on monenlaisia. Itse käytän tässä leivässä marja-siemensekoitusta, jossa on goji-, inka- ja mulperimarjoja ja mm. kurpitsansiemeniä. Sekoitus ei siis ole kovin makea. Makuja on kuitenkin niin monia. Jokainen leipoja valitkoon tässä kohtaa omaan makuunsa sopivan vaihtoehdon.

2 leipää

5 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
2 dl kuivattuja marjoja ja siemeniä sisältävää sekoitusta
12 dl vehnäjauhoja

Liuota kädenlämpöisen veden joukkoon hiiva ja suola. Alusta mukaan vehnäjauhot, lopuksi myös marja-siemensekoitus. Vaivaa taikinaa muutama minuutti.

Peitä liinalla ja kohota huoneenlämmössä kaksi tuntia. 

Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle. Kääntele sitä muutaman kerran. Jaa taikina kahteen palaan ja muotoile ne leiviksi. Nosta leivät voideltuihin vuokiin. 

Peitä liinalla ja kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa tunnin. 

Paista 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa.

samankaltaisia

0 kommenttia