Haluatko yllättää ulkomaiset vieraasi ja tarjota ehtaa Suomi-eksotiikkaa? Tienvarsien loputtomat havumetsät tekevät Suomessa reissaaviin matkailijoihin yleensä melkoisen vaikutuksen. Auton ikkunoista nähtyjen, asumattomien metsätaipaleiden jälkeen lasillinen raikasta kuusenkerkkäjuomaa jää taatusti mieleen.
Kuusenkerkät ovatkin juuri nyt parhaimmillaan. Niiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, mutta tuttu metsänomistaja antaa varmasti luvan hakea niitä metsästään, eihän niitä paljon resepteihin tarvita. Voit tehdä juoman heti tai pakastaa kerkät myöhempää käyttöä varten.
Juoman voi tehdä kahdella tapaa. Toisesta tulee hennon vaaleanpunaista toisesta samppanjan väristä.
Vaaleanpunainen kuusenkerkkäjuoma keitetään mehun tapaan.
1 l kuusenkerkkiä
2 l vettä
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
6 dl sokeria
Huuhtele ja siivilöi kuusenkerkät. Lisää vesi ja kuusenkerkät kattilaan. Keitä 20 minuuttia.
Siivilöi kuusenkerkät pois. Lisää sitruunamehu ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä vielä toiset 20 minuuttia.
Pullota puhtaisiin pulloihin.
Säilytä kylmässä ja juo saman tien pois. Mehu on parhaimmillaan heti valmistamisen jälkeen. Tarjoa makuvetenä laimentaen suhteessa 1 osa mehua ja 4 osaa vettä.
Kuusenkerkkäjuoma II
Samppanjankeltainen kuusenkerkkäjuoma tehdään monen tuntemalla marttojen ohjeella.
4 l vettä
2 l kuusenkerkkiä
25 g sitruunahappoa
500 g sokeria
Huuhtele ja siivilöi kuusenkerkät. Kaada kiehuva vesi kuusenkerkkien päälle. Lisää sitruunahappo. Sekoita. Anna jäähtyä yön yli.
Siivilöi kuusenkerkät pois. Lisää sokeri ja kiehauta. Jäähdytä.
Pullota puhtaisiin pulloihin.
Tarjoa sinällään tai oman maun mukaan kivennäisvedellä laimentaen. Juoma säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa.
Juomat näyttävät hyvinkin erilaisilta, mutta niiden maku on yllättävän lähellä toisiaan, jos ne laimentaa vedellä raikkaaksi janojuomaksi. Molemmissa on hennon metsäinen jälkimaku, jossa ei ole tietoakaan havujen äkkiväärästä aromista. Lähinnä siinä maistuu greippi ja mansikka.
0 kommenttia