Rouhevat spelttisämpylät


Turussa vietetään tällä viikolla keskiaikaisia markkinoita. Torstaina alkavan markkinahumun innoittamana valitsin viikon leipäreseptiksi Rouhevan spelttisämpylän  olihan speltti keskiajalla yleisesti viljelty vilja Suomessa

Taikinan nesteenä aioin käyttää piimää, mutta sitä oli jääkaapissa vain tölkin loppu. Niinpä korvasin puolet piimästä vedellä. 

14 kpl

3 dl piimää
3 dl vettä
0,5 dl siirappia
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 dl leipä- ja mämmimaltaita
12 - 13 dl kokojyvä spelttijauhoja

Liuota siirappi, hiiva ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon maltaat ja vähitellen jauhoja samalla taikinaa vaivaten kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä. 

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä 14 sämpylää. Nosta palat leivinpaperilla suojatulle pellille ja vedä jokaiseen kevyt viilto. Peitä leivät liinalla ja kohota huoneenlämmössä.

 Suihkuta uuniin vettä ja paista sämpylöitä 225 asteessa 15-20 minuuttia. 

Anna tekeytyä seuraavaan päivään, jos maltat, ennen kuin maistat. Sämpylät sopivat hyvin esimerkiksi juureskeiton seuraan. 

Samankaltaisia

1 kommenttia