Syksyllä ja talvella keittelen usein linssikeittoa. Sen seurana meillä syödään lähes aina näitä leipäsiä, joita poikani kutsuu kengänpohjiksi. Kuuman keiton äärellä on mukava vaihtaa päivän kuulumisia ja samalla nyppiä tästä sitkeästä leivästä herkullisia paloja. Leipää on yleensä naposteltu jo melkoinen annos ennen kuin höyryävän kuumana pöytään tuotu keitto on sopivan lämmintä syötäväksi.
Retkelle keitto otetaan mukaan termokseen ja leivät paistetaan taukopaikan nuotiolla.
Kengänpohjat
50 g sulatettua voita2 dl maitoa
0,5 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
Yhdistä voi ja kädenlämpöinen maito. Liuota joukkoon suola. Vaivaa vehnäjauhot nesteeseen.
Peitä liinalla ja anna taikinan tasaantua puolisen tuntia.
Pyörittele taikinasta yksitellen pieniä palloja ja kauli ne ohuiksi levyiksi, jotka saman tien paistat paistinpannulla tai grillissä kypsiksi, 1-1,5 minuuttia/puoli.
Linssikeitto
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
öljyä
1 tl inkiväärijauhetta
kuivattuja chililastuja tai tuoretta chiliä maun mukaan
1 l vettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
2 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 tl sokeria
3 dl punaisia linssejä
sitruunan mehua
(2 dl kermaa)
Kuori ja paloittele sipuli, valkosipuli ja porkkanat. Lämmitä kattilan pohjalla tilkka öljyä. Lisää kasvikset, inkivääri ja chili. Pyörittele seosta öljyssä miedolla lämmöllä kunnes sipuli on kuullottunut.
Lisää vesi, liemikuutiot, tomaattimurska ja sokeri.
Huuhdo linssit siivilässä kylmällä, juoksevalla vedellä ja lisää ne kattilaan. Keitä välillä sekoittaen noin puoli tuntia.
2 kommenttia
Mä rakastan linssikeittioa ja tykkäsin viedä sitä aina töihinkin evääksi. Se kun on helppoa tehdä, maukasta ja ravitsevaa kesken pitkän päivän. No, jossain vaiheessa keittokauteni taisi venähtää vähän turhan pitkäksi, sillä sain työkaverilta lahjaksi keittokirjan, jotta tekisin joskus jotain muutakin :D
VastaaPoistaEi linssikeittoputki voi koskaan olla liian pitkä! :-D
Poista