Villit sämpylä

Leonardo da Vinkki - 3/15/2017


Hapanjuuressa on taikaa. Jaksan joka kerta leipää leipoessani ihastuneena ihmetellä miten juureen valmistetut, pelkällä villihiivalla nostatetut leivät kohoavat ilman lisättyä hiivaa. Hapantaikinassa on lumovoimaa, joka pitää tiukasti otteessaan. 

Onko sinulla jo hapanjuuri? Eikö? Ei hätää, tässä helppo valmistusohje. 

7 sämpylää

1 dl hapanjuurta
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Sekoita hapanjuuri, kädenlämpöinen vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski huoneenlämpöön 7–8 tunniksi. 

1 tl suolaa
2 dl vettä
7,5 dl vehnäjauhoja

Liuota suola kädenlämpöiseen veteen. Vaivaa taikinaan vähitellen vehnäjauhoja kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhosta. 

Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 5 tunniksi. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kevyesti. Rullaa taikinasta tanko ja leikkaa se seitsemään tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista pallot. Nosta leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Peitä liinalla ja kohota kylmässä 9 tuntia.

Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia. 

Nosta sämpylät uuniritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.

samankaltaisia

0 kommenttia