Tämän kassin suunnittelin, kun sain pinon isomummini tsaarin aikana kutomia pellavakankaita. Kukkaruukkujen taustana oleva keskikaitale on ommeltu karkeasta rohdinpellavasta, josta sain nyppiä ennen ompelua kankaasta törröttäviä olkia irti. Toinen pellava on aavistuksen tummempaa ja pehmeämpää laatua.
Kassin vuori ja kantohihnat on ommeltu vanhoista farkuista. Koristeen kukkaruukut ja kukat ovat nekin käytetyistä vaatteista.
Miettiessäni kassin käyttötarkoitusta päädyin kauppakassiin, koska kankaiden kutominen oli isoisoäitini aikana samanlainen arkinen naisten työ kuin kaupassa käynti tänä päivänä. Tätä kassia käyttäessäni tunnen vahvasti kuuluvani sukumme naisten sukupolvien ketjuun. Kassi on useasti kauppareissuilla kirvoittanut myös hauskoja keskusteluja, kun kassajonossa olevat vanhemmat herrasmiehet ovat tunnistaneet vanhojen nappien joukosta naisten sukkanauhaliivien napit.
Miettiessäni kassin käyttötarkoitusta päädyin kauppakassiin, koska kankaiden kutominen oli isoisoäitini aikana samanlainen arkinen naisten työ kuin kaupassa käynti tänä päivänä. Tätä kassia käyttäessäni tunnen vahvasti kuuluvani sukumme naisten sukupolvien ketjuun. Kassi on useasti kauppareissuilla kirvoittanut myös hauskoja keskusteluja, kun kassajonossa olevat vanhemmat herrasmiehet ovat tunnistaneet vanhojen nappien joukosta naisten sukkanauhaliivien napit.
Kassiin sopivaa pellavaa saa esimerkiksi pellavatakista. Laadukas, paksu pellava on paitsi kaunis, myös hyvin kestävä materiaali, mikä on eduksi kovaan käyttöön joutuvassa kauppakassissa.
Koko
Korkeus 40 cm, leveys 55 cm ja syvyys 20 cm.
Tarvikkeet
Karkeaa, paksua pellavakangasta 17 cm, leveys 120 cm.
Sileämpää, paksua pellavakangasta 103 cm, leveys 140 cm.
Vuorikankaaksi ja kantohihnoiksi parit vanhat farkut.
14 kpl erivärisiä, sinisiä ja ruskeita kangastilkkuja kooltaan 7 x 7 cm.
44 kpl erilaisia sinisiä ja kermanvalkoisia nappeja.
Sinistä, pellavanväristä ja tummanruskeaa lankaa.
Pohjaksi tukevaa pahvia, muovia tai ohutta vanerilevyä 54 x 19 cm pala.
Leikkaaminen
Leikkaa sileämmästä pellavasta yksi 103 x 58 cm, kaksi 43 x 23 cm, kaksi 11 x 58 cm ja kaksi 11 x 23 cm kappaletta.
Karkeasta pellavasta tarvitset kaksi 17 x 58 cm palaa.
Leikkaa sitten housujen lahkeesta kaksi 58 x 35 cm vuorikappaletta siten, että housujen sivusauma jää palan keskelle. Leikkaa seuraavaksi farkuista kantohihnoja varten neljä 10 x 72 cm kaitaletta. Leikkaa tämän jälkeen vuorikankaasta kaksi 23 x 35 cm kappaletta. Tässä vaiheessa farkut ovat jo melko leikellyt, joten vuori kassin pohjalle täytyy koota useammasta palasta. Leikkaa jäljelle jääneistä farkkujen osista sen mukaan miten saat, eri levyisiä, 23 cm korkeita kappaleita niin monta, että ne yhteen ommeltuna muodostavat 23 x 58 cm palan.
Kaikki yllä mainitut mitat sisältävät 1,5 cm saumavarat.
Leikkaa lopuksi kuvan kaavan mukaan 14 kpl kukkaruukkuja erivärisistä sinisistä ja ruskeista kankaista lisäten jokaiseen palaan 1 cm:n saumavarat. Kavenna kukkaruukkukankaiden saumavaroja pyöristetyissä kulmissa ja leikkaa saumavaroista pyöristyksen kohdalta pieniä paloja pois, jotta kangas asettuu paikalleen siististi, kun se aplikoidaan pohjakankaaseen.
Ompeleminen
Merkitse karkeaan pellavakankaaseen palan keskikohta leveys ja pystysuunnassa, eli 8,5 cm palan alalaidasta ja 29 cm palan sivusta. Tässä kohtaa on keskimmäisen kukkaruukun ylälaidan keskikohta. Käytä merkintää kohdennukseen ja ompele ketjupistoilla ruskealla langalla jokaiseen 7 kukkaruukkuun kolme kasvin vartta, joiden korkeus on korkeintaan 5 cm. Jos et käytä kirjontalankaa, vaan tavallista ompelulankaa, ompele pistot kaksinkertaisella langalla. Jos varsi näyttää tämänkin jälkeen heiveröiseltä, tee varteen huolettomasti sinne tänne lisäpistoja. Voit myös kieputtaa lankaa jo tehtyjen silmukoiden ympäri. Lyhyillä pistoilla ja ohuella langalla ommeltuna lopputulos on silti siisti ja karkeaan pellavaan sopii hyvin tällainen vähän huolettomampi koristekirjonta.
Aseta kukkaruukkukangas paikoilleen, niin että kankaan oikea puoli on vasten juuri ommeltuja varsia. Taita ruukun sivusaumavarat sisään ja ompele koneella ruukku kiinni kankaaseen. Kun kaikki ruukut ovat paikoillaan, käännä ne pohja kohti pellavakankaan alareunaa, taita saumavarat nurjalle, silitä palat ja aplikoi ne näkyvillä pistoilla kiinni pohjakankaaseen.
Ompele erivärisillä langoilla napit kukkasiksi varsien päähän.
Tee toinen koristekaitale samoin kuin ensimmäinen.
Ompele vuori. Yhdistä 23 cm korkeista farkkujen paloista 23 x 58 cm pala pohjakappaleeksi. Ompele sen molemmille pitkille sivuille 58 x 35 cm:n pala. Kiinnitä
23 cm x 35 cm kangaspalat kolmelta sivulta päätykappaleiksi niin, että vuoresta muodostuu kassi. Leikkaa isoin tönkkö pois pohjan neljän kulman saumavaroista.
Yhdistä kaikki neljä 10 cm leveää kangaspalaa yhdeksi pitkäksi kaitaleeksi. Taita pala kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Ompele kangas pitkältä sivulta yhteen. Kavenna saumavaroja hieman sauman päissä. Ompele toinen pää kiinni. Käännä putki viivoittimen avulla ja silitä se 3, 5 cm leveäksi nauhaksi. Käännä avonaisen pään saumavarat kantohihnan sisään ja tikkaa koko suikale 0,5 cm ja 1 cm päästä reunoista.
Taita 103 x 58 cm pellavapala pitkältä sivulta kaksinkerroin ja merkitse nuppineulalla kankaan keskikohta. Aloita kantohihnan kiinnitys tältä linjalta. Nauhan sisempi reuna on 7 cm päässä kankaan keskiosasta ja 22 cm päässä kankaan pitkästä sivusta. Jatka hihnan kiinnittämistä kassin lyhyttä sivua kohti. Kun olet 1,5 cm päässä kankaan reunasta taita nauha 40 cm pitkäksi lenkiksi. Jätä kantohihnojen väliin 14 cm ja lähde uudestaan kohti kankaan keskustaa. Jatka hihnan kiinnittämistä samaan tapaan kankaan toisella puolella kunnes nauhan loppu kiinnittyy kohtaan, josta aloitit kiinnittämisen. Ompele kantohihna tikkausten päältä ommellen kiinni pellavakankaaseen. Lopeta ompelu aina 2 cm ennen kankaan reunaa.
Silitä koristekaitaleen saumavarat nurjalle. Aseta pala hihnojen päälle, 14,5 cm päähän kankaan lyhyestä sivusta. Ompele kangas paikalleen 0,5 cm etäisyydellä reunasta. Kiinnitä samoin toinen aplikoitu osa.
Ompele päätykappaleet paikoilleen. Kassin päällinen ja vuori ovat nyt molemmat kassin muotoisia.
Yhdistä 11 x 58 cm pellavapala lyhyeltä sivulta 11 x 23 cm palaan. Ompele samalla tavoin yhteen toinen samanlainen kangaspari. Yhdistä sitten kappaleet renkaaksi, jossa lyhyet ja pitkät palat vuorottelevat.
Aseta näin syntynyt lenkki farkkukankaasta tehdyn kassin yläreunaan, kankaiden oikeat puolet vastakkain ja saumat kohdakkain. Ompele. Silitä sauma auki.
Aseta vuori päällisen kanssa sisäkkäin, kankaiden oikeat puolet vastakkain. Ompele kassit yläreunasta kiinni toisiinsa, mutta jätä toiseen päätyyn kääntöaukko. Käännä. Työnnä vuori kassin sisään. Tikkaa kassin yläreuna 0,5 cm etäisyydellä kankaan reunasta.
Ompele kantohihnat äsken ommellun tikkauksen kohtaa ja aivan kankaan reunasta kassiin kiinni. Vahvista ommel ompelemalla se useampaan kertaan.
Tee vuoren toinen kiinnitysommel 7,5 cm päähän kassin yläreunasta eli 0,5 cm päähän kassin sisällä olevan, 8 cm leveän pellavakankaan reunasta. Älä ompele kantohihnojen päältä. Aloita ja lopeta ompelu aina hihnan reunassa. Kassi saa huolitellun ilmeen, kun ommel ei kulje kantohihnojen yli.
Tee päätyyn 2,5 cm etäisyydelle sivusaumasta ja 4 cm etäisyydelle yläreunasta napinläpi. Kiinnitä samaan kohtaan päätykappaleen toisessa reunassa nappi. Tee samoin toisessa päädyssä. Näiden nappien avulla kassin kokoa voi säädellä. Kun kassi on täynnä ostoksia, napit ovat auki. Jos kassissa on vain muutama tavara, sen suuta voi pienentää ja muotoa kaventaa sulkemalla päädyt napeilla.
Aseta pahvi kassin pohjalle ja olet valmis lähtemään kauppareissulle.
4 kommenttia
Huh, miten upea kassi! Pellava on mahtava materiaali, ja tässä sillä on vielä niin paljon tunnearvoa.
VastaaPoistaPellavasta on suvussamme ollut paljon puhetta, kun sitä on pelloilla kasvatettu. Tänään opin somessa Tiina Aaltoselta uuden hienon sanonnan: "Villa muuttuu mullaks, mut pellava kullaks."
PoistaTodella upea - olet taitava!
VastaaPoistaKiitokset. Välillä onnistuu, välillä tulee enempi sitä tekemisen iloa.
Poista