Koululaisen välipalaleipä

Leonardo da Vinkki - 9/07/2017


7-vuotiaani kokkaa jo innokkaasti itselleen välipaloja. Kuvan kurkku-juustosämpylä on vakionäky leipälautasella. Sämpylöitä tulee siis leivottua ahkerasti - ja mikäs sen mukavampaa kuin kotiin leviävä vastapaistetun leivän tuoksu. 

Yksi hyvä syy leipoa ruokaleipää on taikinan kyky nielaista uumeniinsa lähes mikä tahansa ruokahävikki ja muuttaa se herkulliseksi leiväksi. Tähän taikinaan olen nesteenä käyttänyt juuston valmistuksen sivutuotteena syntyvää heraa ja kotikaljan teosta jäävää mallasmäskiä. 

Siemensekoituksessa oli auringonkukan-, kurpitsan ja pinjansiemenien lisäksi kuivattua tomaattia ja pähkinöitä.

12 kpl 

5 dl heraa / vettä 
2 dl mäskiä 
50 g hiivaa 
2 tl suolaa 
2,5 dl siemensekoitusta 
1 banaani 
3 dl hienoja täysjyväruisjauhoja (sihtiruisjauhoja) 
n. 11–12 dl vehnäjauhoja 

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen hera-mäskiseokseen. Lisää siemensekoitus ja soseeksi survottu banaani. Vaivaa taikinaan ruisjauhot ja lopuksi vähitellen vehnäjauhoja kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhosta. Jauhojen tarkkaa määrää riippuu mäskin kosteudesta, joten se selviää vasta leipää leipoessa. 

Peitä taikinakulho ja kohota taikina huoneenlämmössä. 

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä kevyesti. Pyörittele taikinasta tanko ja jaa se 12 osaan. Muotoile jokaisesta palasta suurpiirteisesti sämpylä ja nosta ne parille leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Peitä liinalla ja kohota. 

Paista 250 asteessa 10–12 minuuttia. 

Nosta ritilälle, peitä ja jäähdytä. 

samankaltaisia

0 kommenttia