Helppo herkkuleipä

Leonardo da Vinkki - 12/05/2017


Helppo herkkuleipä on sitä leipien aatelia, jota maistaessani joka kerta mietin, voiko tätä enää ruokaleiväksi kutsua. Leivän kuori on komeasti rapea ja sisus ihanan pehmeä. Ja se maku! Enemmän kuin kohdillaan, tottakai. 

Lisäksi, leipä syntyy kuin itsestään. Sitä ei tavitse vaivata tai pyöritellä työpöydällä leiväksi. Sen kun sekoitat ainekset yhteen ja kaadat taikinan seuraavana päivänä vuokaan. Mahtava maku syntyy pitkän kohotuksen aikana, mutta siinähän ei leipojaa tarvita.

1 leipä

n. 17 g (1/4 pkt) hiivaa
1 tl suolaa
4 dl kylmää vettä
1 dl kauralesettä
1 dl kaurajauhoja
7 dl vehnäjauhoja
Koristeeksi:
öljyä voiteluun
2 tl unikonsiemeniä
2 tl seesaminsiemeniä
2 tl pellavansiemeniä

Liuota hiiva ja suola kylmään veteen. Sekoita joukkoon kauraleseet ja jauhot.

Peitä taikinakulho liinalla ja jätä taikina huoneenlämpöön yön yli (12–14 tuntia).

Kaada taikina voideltuun vuokaan.

Kohota liinan alla 3 tuntia.

Voitele kohonnut leipä ruokaöljyllä. Yhdistä siemenet pienessä kulhossa ja ripottele leivän pintaan. Paista leipää 225-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

Anna leivän asettua vuoassa 20 minuuttia ja ota se sen jälkeen pois vuoasta. Jäähdytä ritilällä.



samankaltaisia

2 kommenttia

  1. Anonyymi12/05/2017

    Oi mikä herkku leipä! Mikä on tuon leivän kuoren kauniin värin salaisuus? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punainen palmuöljy. Sain pienen pullollisen lahjaksi äidiltäni. Aluksi en oikein tiennyt mitä sillä tekisin. Sitten huomasin, että sillä saa leipiin kauniin värin ja rapean pinnan.

      Poista