Meidän suvussa koitti sultsinoiden aika,
kun isotäti sai miniän Itä-Suomesta. Nyt näillä karjalaisen ruokaperinteen
helmillä herkuttelee jo neljäs sukupolvi ja piirakat ovat
sukujuhlien himoittu herkku.
Alkuperäisen, suvussa kulkeneen reseptin
mukaan sultsinat tehdään nostattamattomasta ruistaikinasta ja mannapuurosta.
Itse pidän enemmän riisi- tai ohraryynipuurosta. Olen täyttänyt ruiskuoria myös
peruna-, sieni- ja savukalasalaatilla. Herkullista! Eivät ehkä enää
sultsinoita, mutta näistä 'salaattinoista' on ystäväpiirissäni tullut hurja
hitti.
Olen ottanut vapauksia myös
perinneherkun muodon suhteen. Tarjoan sultsinoita yleensä vieraille, joten
haluan niiden näyttävän hyvältä ja pyöräytän piirakat herkkutuuteiksi.
Kun täyte on valmis, sultsinat ovat
kätevää pikaruokaa, joka valmistuu helposti vaikka jouluiseksi iltapalaksi.
18 kpl
Täyte:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
Kuoret:
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 dl kylmää vettä
Voitelu:
50 g voita
1 dl maitoa
Sekoita jauhot, suola ja vesi jämäkäksi
taikinaksi. Muotoile taikinasta pallo, peitä se kelmulla ja nosta kylmään siksi
aikaa, kun laitat puuron hautumaan.
Valmista riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Tee puuron hautuessa kuoret, mutta muista silti silloin tällöin sekoittaa puuroa ettei se pala pohjaan.
Valmista riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Tee puuron hautuessa kuoret, mutta muista silti silloin tällöin sekoittaa puuroa ettei se pala pohjaan.
Vaivaa taikinasta jauhotetulla pöydällä
tanko ja jaa se 18 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne
pöydälle. Kauli jauhoja apuna käyttäen palat mahdollisimman ohuiksi,
pyöreiksi letuiksi. Turhan tarkka ei tarvitse olla. Pieni muodon epätasaisuus
tai reunan ropo ei haittaa, on vain eduksi.
Pinoa kuoret limittäin pöydälle
ripotellen väliin reilusti jauhoja. Peitä kelmulla.
Sulata voi. Lisää maito voisulan
joukkoon.
Harjaa irtojauhot pois ja paista kuoret
nopeasti molemmin puolin kuumalla, voitelemattomalla valurautapannulla. Voitele
leivät heti pannulta ottamisen jälkeen toiselta puolelta voi-maitoseoksella ja
pinoa ne siten, että voidellut puolet tulevat aina vastakkain. Peitä pino
foliolla ja liinalla. Jos voi-maitoseosta jää, sekoita se puuroon.
Ohjeen mukaan puuroa levitetään kuorien
voitelemattomalle puolelle. Suullisesti olen kuullut, että tämä siksi, että
puuro pysyy paremmin paikallaan. Kokemus on osoittanut, ettei se täyte sieltä
voipuoleltakaan mihinkään lipsahda ja näin sultsinoita on siistimpi syödä.
Kädet eivät tule niin rasvaisiksi. Meillä siis puuro kasataan voipuolelle.
Kukin tehköön niin kuin parhaaksi näkee. Puolesta viis, kun puuro on kuorella,
herkku kääräistään rullalle ja syödään heti, lämpimänä.
0 kommenttia