Täydellinen joululahja kirjojen ystävälle

Leonardo da Vinkki - 11/06/2019

 

"Se mitä luet, vaikuttaa ajatuksiisi ja siten tapaasi katsoa maailmaa."


Postia kustantajalta

Olen niin innoissani tästä kirjasta, etten tiedä mistä aloittaa! Aloitan siis alusta.

Jokin aika sitten postiluukusta kolahti eteisen lattialle Tuuma-kustannuksen uutuuskirjojen esite. Tarjonta: vähän mutta hyvää.  Kuin luksuskonvehtirasia! Ja minähän olen tunnetusti perso suklaalle - ja kirjoille. 

Minulla on laaja kotikirjasto. Siitä 90 % on harraste- ja tietokirjoja, koska romaanit lainaan usein kirjastosta.  Ei siis ihme, että innostuin Tuuman tietokirjoista. Ne vilahtivat kaikki lukulistalleni, joka nautinnollisen paheen tapaan on jo vuosia sitten riistäytynyt hallinnasta.

Yksi esitteen kirja oli kuitenkin ylitse kaikkien muiden. Se oli täydellinen. Kirja, jota olen koko elämäni odottanut! Mitä luen - lukupäiväkirja.

Sen avulla voin pitkittää lukemisen nautintoa. Makustella lukemaani ja kirjata ylös matkojani kirjaversumissa. Tämä sopii tapaani kyntää kirjat läpi. Teen sivuille ristiviitteitä kirjojen välillä, kirjaan alalaitaan vasta-argumentteja, kirjoitan huomioita marginaaliin ja merkitsen kohokohdat ja alleviivaan parhaat palat. Nyt voisin tehdä sen kaiken tähän kirjaan.

Kirja oli heti saatava hyppysiin! Sain sen nopeasti vapaakappaleena suoraan kustantajalta. Virallisesti blogiin arvosteltavaksi, mutta olisin kyllä kaivanut tämän itselleni, vaikka maailman viimeisen kiven alta.

Lukupäiväkirja

Olin ilmeisesti huomaamattani odottanut pehmeäkantista kirjaa, jotain muistivihkoa muistuttavaa. Ensimmäinen miellyttävä yllätys paketin avatessani olikin kirjapäiväkirjan tuhti kirjan muoto: kovat kannet, laadukas paperi ja kiva taitto. Tämän ottaisin joka kerta mielelläni esiin ja avaisin muistiinpanojen kirjaamista varten. 

Kirjoissa on tärkeää myös tuoksu. Jokaisella kirjastolla on oma, tunnistettava ominaishajunsa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston kirjaston akateeminen, kuivakka ja arvokas tuoksu eroaa Turun pääkirjaston vanhan osan kutsuvasta ja kotoisesta tuoksusta, joka kertoo monien sukupolvien hakeneen hyllyistä luettavaa. Nenään tuulahtava aromi syntyy tuhansista kirjoista, joilla jokaisella on oma tuoksunsa. Uunituore lukupäiväkirja tuoksui keväiseltä koivikolta, valkoiselta ja vihreältä. Miellyttävää. Kutsuvaa.

Entäs sisältö?

Uusin tieto Alzheimerin taudista, keskiaikainen murhamysteeri, kabaree-esitys 20-luvun Berliinissä tai poliittinen satiiri. Mitä tahansa luetkin, lukupäiväkirja auttaa löytämään kirjojen tarjoamat oivallukset ja syventymään niiden tarjoamiin elämyksiin.

Jokaiselle kirjalle on varattu oma aukeama, johon voit tehdä omia muistiinpanoja, kirjata inspiroivat lauseet ja merkitykselliset lainaukset. Lisäksi voit arvioida asioita, joita oivalsit tai, joista olit eri mieltä.


Aukeamien ja koko kirjan selkeä ja eleetön taitto jättää mukavasti tilaa myös mahdollisille piirroksille ja väreille. Mielessäni näin oman kirjani sivut jo värejä hehkuvana kaleidoskooppina. Jos olet skandinaavisen minimalismin ystävä, haluat ehkä täyttää sivut vain kirjoituksella. Lukupäiväkirja myötää helposti käyttäjänsä tyyliä ja mieltymyksiä.

Kirjassa on myös lukemaan innostava oma lukutavoitelomake ja tietokirjabingo. Kirjastojen suositulle Helmet-lukuhaasteellekin on omat sivut. Ihan mahtavaa!

Kirjan lopussa voit vielä muistella lukemiasi kirjoja ja arvioida missä niistä oli esimerkiksi vetävin aloitus tai huikein lopetus. Saat myös sanoa painavan sanan kirjasta, jota ei olisi pitänyt lukea. Tai, kaikkien pitäisi lukea.

Kirjassa saat myös armollisesti kuopata kesken jääneet kirjat kirjojen hautausmaalle ja kertoa, miksi et halunnut kahlata kirjaa loppuun asti. Sillä niinhän se on:


"Muutamia kirjoja pitää maistaa,
jotkut pitää hotkaista ja jotkut
harvat pitää pureskella ja sulattaa."

Francis Bacon

Piinaviikot

Kirjassa on kyllä yksi korventava ongelma. Olen niin täpinöissäni, että haluaisin aloittaa lukupäiväkirjan täyttämisen heti, mutta se sopii niin täydellisesti aloitettavaksi 1. tammikuuta, jolloin käsissäni on myös uusi Helmet-lukuhaaste 2020, että en voi. En näin lähellä vuodenvaihdetta. En mitenkään ymmärrä miten maltan odottaa! 

Toisaalta, kunhan pääsen aloittamaan, kirjasta on iloa koko ensi vuoden, omalla lukunopeudellani todennäköisesti pidempäänkin. Loppujen lopuksi, taitaakin olla niin, että tämä muutaman viikon kihinä ja pakollinen itsehillintä ennen aloitusta vain kasvattaa lukupäiväkirjan lopulta tuomaa iloa.

Uskon, että kirjasta on iloa muillekin innokkaille lukijoille. Tämä on täydellinen joululahja kirjojen ystävälle, joka haluaa pitkittää lukunautintoa ja pohdiskella lukemaansa. Täydellinen - ja minä käytän tätä sanaa harvakseltaan.

HUOM. Lisäys postaukseen 7.11.2019.
               Muutos postaukseen 28.11.2019, tarjousaikaa pidennetty.

Kirja on erikoistarjouksessa Tuuma-kustannuksen sivustolla 31.12.2019 asti.  

***

Mitä luen - lukupäiväkirja, 2019 
Kustantaja: Tuuma
Tekstit: Anne Luoma-aho ja Jutta Vainio

Toimitus: Mirva Kiviaho
143 sivua

samankaltaisia

0 kommenttia