Tällä erää viimeinen rasia pakastettua mäskiä kului meillä tähän leipään, johon mukavaa suutuntumaa tuo vehnä- ja ruisrouhe. Voit korvata ne auringonkukansiemenillä tai siemensekoituksella, jos et yleensä leipoessasi käytä viljarouheita. Aineksia on turha ostaa kaappiin vanhentumaan.
Kattilan pohjalle kerääntyvän mäskin koostumus vaihtelee sen mukaan miten sen ottaa talteen. Toisinaan se on puuromaista, toisinaan hyvinkin kosteaa, lähes velliä. Taikinaan ei siis voi antaa tarkkaa vehnäjauhomäärää. Se täytyy sovittaa mäskin mukaan. Pidä jauhoja lisätessäsi taikinaa silmällä. Kun se alkaa näyttää leivottavalta, paina taikinaa sormella ja ota siihen kosketustuntuma. Taikina on sopivaa, kun se ei jää puurona sormeen kiinni. Jos olet epävarma, lisää jauhoja mieluummin liian vähän kuin liikaa.
2 leipää
3 dl mäskiä
2 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl siirappia
0,5 dl öljyä
1 rkl kuminoita
2 dl vehnärouhetta
1 dl ruisrouhetta
10–12 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen mäski-vesiseokseen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, öljy, kuminat sekä vehnä- ja ruisrouhe. Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa 8–10 minuuttia.
Peitä kulho ja kohota taikinaa tunti.
Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä kevyesti. Leikkaa taikina kahteen tasakokoiseen osaan, muotoile palat leiviksi ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle leivinpellille. Peitä liinalla ja kohota puoli tuntia.
Viillä leipien pintaan muutama viilto. Paista 250 asteessa 10 minuuttia. Laske uunin lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 35 minuuttia.
Nosta ritilälle ja jäähdytä liinan alla.
4 kommenttia
Herkullisen näköinen, pitääpä kokeilla.
VastaaPoistaHakemiston kohdassa Leipä / mallasleivät löytyy lisää maltaisia leipäohjeita.
PoistaMillä korvaan mäskin
VastaaPoistaVoit kaataa kaljanmaltaiden päälle kuumaa vettä ja antaa seoksen jäähtyä. Silloin riittää 2 dl.
VastaaPoista