Matto vanhoista T-paidoista

Leonardo da Vinkki - 8/07/2019



Lapsiperheessä syntyy valtavasti trikoojätettä, kun muksut kasvavat ulos vaatteistaan, eivätkä ne kaikki ole siinä kunnossa, että niitä voisi enää antaa ystäville tai viedä kirpparille käyttövaatteina. Mustikkatahrainen pusero ja pois käyttökelvoton T-paita, johon innokas askartelija sohaisi vahingossa reiän saksilla, ovat silti mitä mainiointa kierrätysmateriaalia. Niistä voi virkata vaikka maton lastenhuoneeseen.

Tämä matto syntyi mutkan kautta ja on ollut lähes 20 vuoden projekti! 

Quilter's Newsletter Magazinen lokakuun numerossa 2000 oli Lukijoilta-osastossa Jo Barryn lähettämä kuva hänen tekemästään hienosta tilkkutyöstä. Vuosia myöhemmin innostuin muokkaamaan sen pohjalta oman, applikoidun seinätilkkutyöni. Se valmistui vuonna 2009, kun viimeinenkin 885:tä kankaanpalasta oli paikallaan.

Nyt pojan pelinurkkauksen matto kaipasi uusimista. Kun siinä sohvan vierellä seisoin ja pohdin hankintaa, katselin samalla seinällä olevaa vanhaa tilkkutyötä. Syksyistä maisemaa kuvaavassa tilkkutyössä on paljon värejä, mikä vei ajatukseni pieniksi käyneisiin T-paitoihin, joissa oli samoja sävyjä. Idea virkatusta matosta syntyi ihan itsekseen.

 

Tarvikkeet

sakset
virkkuukoukku, nro 10
mittanauha

Lisäksi iso kasa trikoopaitoja. Materiaalia kuluu enemmän kuin uskotkaan. Yhteen 30 x 30 cm ruutuun menee vaatteen koosta ja hihan pituudesta riippuen 4-5 lasten puseroa.

Leikkaaminen

Leikkaa vaatteista saumat, pääntiet, resorit ja muut "möykyt" pois. Kun jäljellä on enää pelkkä kangaspala, leikkaa se noin 1,5 cm soiroksi. Jos kangas on hyvin ohutta, harsomaista, kaitaleen leveys voi olla 2 cm. Vastaavasti, paksusta kankaasta riittää 1 cm leveä nauha.


Teko-ohje


Virkkaa neliö kaksoispylväällä edeten ja kääntele samalla palaa mielesi mukaan. Jatka kunnes pala on 30 x 30 cm. 

Tee loput palat.

Virkkauksen ei tarvitse olla luotisuoraa ja pikkutarkkaa. Tällaiseen räsymattohenkiseen työhön sopii huoleton chabby chic -tyyli.




Sommittele palat lattialla. Vaihda palojen paikkaa ja suuntaa kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.


Virkkaa palat yhteen nurjalta puolelta samanlaisella kangassoirolla mistä palatkin on tehty.

Yhtenäistä reunat virkkaamalla yhdistettyjen palojen ympäri vielä kierros kaksoispylväitä.


Lopputulos sopi minusta hyvin paikkaansa.

Kuvassa matto on juuri valmistunut ja reunat vielä hieman kivertävät, mutta painava virkkaus asettuu muotoonsa päivässä, parissa ja reunat tasoittuvat.


Meillä matto tuli lastenhuoneeseen, mutta jos suojaat maton nurjalta puolella muovilla, se palvelee hyvin myös mukavana piknik-alustana.



Ja vielä yksi kuva! Olen niin tyytyväinen tähän kierrätystyöhön.



samankaltaisia

0 kommenttia