Vanhimmat arkeologiset todisteet speltistä, eli alkuvehnästä, ovat n. 9000 vuoden takaa. Suomeen se rantautui ”uutuusviljana” 1990-luvulla, kun vihreät arvot ja luomuviljely yleistyivät.
Nykyisin sen kuuluu monien leipureiden lempiviljoihin. Itsekin leivon mielelläni spelttijauhoista, mutta tällä kertaa speltti on ohjeen sämpylöissä jyvinä ja hiutaleina.
12 kpl
2 dl spelttijyviä
vettä jyvien keittämiseen
5 dl maitoa
2 dl rahkaa
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2 dl spelttihiutaleita
12 dl vehnäjauhoja
Keitä spelttihyviä vedessä 15 minuuttia. Kaada vesi pois. Sekoita keitetyt jyvät, maito ja rahka taikinakulhossa. Tarkista lämpötila.
Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen maitoseokseen. Lisää spelttihiutaleet. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan ja vaivaa 10 minuuttia.
Kohota 30 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kahteen osaan, rullaa molemmista paloista tanko ja leikkaa taikina 12 tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä, kasta ne jauhoihin ja nosta ne kahdelle leivinpaperilla suojatulle pellille.
Kohota 30 minuuttia.
Paista 250 asteessa n. 15 minuuttia.
Nosta ritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.
0 kommenttia