Majatalon
helmen juuri tehdään päivää ennen paistamista. Valmistus siis vaatii pientä
ennakointia, mutta muuten leipominen on helppoa ja yksinkertaista.
Leivän
mausteeksi sopii toisena päivänä taikinaa lisätty kumina tai anis. Tällä kertaa
jätin kuitenkin taikinan maustamatta, sillä hitaasti herkullisen maun
kehittänyt leipä ei niitä välttämättä kaipaa.
1 iso leipä
1. päivä
2 dl haaleaa
vettä
25 g hiivaa
2 dl hienoja
täysjyväruisjauhoja (sihtiruisjauhoja)
Sekoita
juuren ainekset, peitä kulho ja jätä seos huoneenlämpöön odottamaan seuraavaa
päivää.
2. päivä
3 dl haaleaa
vettä
1,5 tl
suolaa
4
dl hienoja täysjyväruisjauhoja (sihtiruisjauhoja)
n. 7 dl vehnäjauhoja
Sekoita
edellisenä päivänä tehtyyn juuren vesi, suola ja hienot täysjyväruisjauhot.
Lisää joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa yleiskoneella noin
10 minuuttia. Käsin taikinaa täytyy vaivata reilu vartti, joten taikina
kannattaa tehdä koneella, jos mahdollista.
Peitä ja
kohota n. 30 minuuttia.
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa sitä reippaasti muutama minuutti.
Muotoile taikinasta yksi iso leipä ja nosta se leivinpaperilla suojatulle
pellille.
Peitä ja kohota puolisen tuntia.
Paista leipää 175 asteessa 30 minuuttia. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja
paista vielä noin vartti.
Jäähdytä ritilällä.
0 kommenttia