Majatalon helmi

Leonardo da Vinkki - 10/24/2019


Majatalon helmen juuri tehdään päivää ennen paistamista. Valmistus siis vaatii pientä ennakointia, mutta muuten leipominen on helppoa ja yksinkertaista. 

Leivän mausteeksi sopii toisena päivänä taikinaa lisätty kumina tai anis. Tällä kertaa jätin kuitenkin taikinan maustamatta, sillä hitaasti herkullisen maun kehittänyt leipä ei niitä välttämättä kaipaa.
1 iso leipä

1. päivä
2 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
2 dl hienoja täysjyväruisjauhoja (sihtiruisjauhoja)

Sekoita juuren ainekset, peitä kulho ja jätä seos huoneenlämpöön odottamaan seuraavaa päivää.

2. päivä
3 dl haaleaa vettä
1,5 tl suolaa
4 dl hienoja täysjyväruisjauhoja (sihtiruisjauhoja)
n. 7 dl vehnäjauhoja

Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn juuren vesi, suola ja hienot täysjyväruisjauhot. Lisää joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa yleiskoneella noin 10 minuuttia. Käsin taikinaa täytyy vaivata reilu vartti, joten taikina kannattaa tehdä koneella, jos mahdollista.

Peitä ja kohota n. 30 minuuttia.

Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa sitä reippaasti muutama minuutti. Muotoile taikinasta yksi iso leipä ja nosta se leivinpaperilla suojatulle pellille.

Peitä ja kohota puolisen tuntia.

Paista leipää 175 asteessa 30 minuuttia. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paista vielä noin vartti.

Jäähdytä ritilällä.


samankaltaisia

0 kommenttia