Chilit ovat lapselle sopivaa puutarhapuuhaa


Chilit ovat helppoja kasvatettavia, joista riittää touhua lähes vuoden ympäri. Ne kasvavat nopeasti, tuottavat jo nuorena runsaasti satoa ja, mikä parasta, niitä voi napostella. Poikani innostui chilien kasvatuksesta eskarilaisena ja into on joka kesä vain lisääntynyt, kun erilaisia chilejä on kymmeniä tuhansia. 

Lapsen kannattaa aloittaa miedoista chileistä. Mainio aloitus on esimerkiksi hedelmäinen ja mieto Champion, jolla on hauskat, kellomaiset, kirkkaanpunaiset hedelmät. Lajike on myös varsin kestävä, joten se antaa pienet kasvatusvirheet aloittelevalle puutarhurille anteeksi. Satoa voi maistella, vaikka suoraan pensaasta. Suuta ei polta. 


Näin kesän korvilla istutetaan torilta tai puutarhamyymälästä hankittuja taimia. Siemenestä istuttaminen on jo myöhäistä, mutta esikasvatetuilla taimilla pääsee vielä hyvin harrastukseen kiinni.

Kasvatus

Meillä Championin siemenet kylvetään tammikuun puolivälissä muovisiin istutuslokerikkoihin (pari kolme siementä per lokero), sumutetaan kosteaksi ja peitetään tuorekelmulla, johon on tuikattu parsinneulalla ilmareikiä. Jos juuri silloin on muita kiireitä, kylvöpuuhiin voi ryhtyä vielä maaliskuussakin.

Kun tasaisen kosteassa ja lämpimässä itäneet siemenet noin viikon kuluttua nousevat mullasta, nostakaa ne kasvilampun alle. Jos keinovaloa ei ole, kylväkää siemenet vasta maaliskuussa, kun kasvit saavat ikkunalaudalla enemmän valoa.

Taimien multaa täytyy pitää tarkkaan silmällä! Pienissä poteroissa, lämmittävän kasvilampun alla se kuivuu nopeasti. Antakaa uutta vettä heti, kun multa on kevyesti kuivahtanut. Taimet kuolevat todennäköisemmin kastelun laiminlyöntiin kuin mullan liikaan märkyyteen. Ottakaa kastelu mukaan lapsen päivärutiineihin, esimerkiksi aamutoimiin, niin se ei unohdu.

Helmikuun toisella viikolla lapsella on jo koko joukko taimia hoidettavanaan. Heikoimmat taimet nypätään pois. Vahvat saavat jatkaa kasvuaan. Kun tila käy kasveille ahtaaksi, ne istutetaan isompiin ruukkuihin. Championilla on pienet juuret kasvin kokoon nähden, joten kasvualustan ei tarvitse olla iso, kunhan lehdistöllä on tilaa kasvaa. 

Huhtikuun puolivälissä chilit nostetaan lasitetulle, sisään vedetylle parvekkeelle hallaharson alle. Kun päivät lämpenevät, harsoa raotellaan ja lopuksi otetaan ilmojen mukaan kokonaan pois. Tänä vuonna harsosta luovuttiin etelään avautuvalla parvekkeella toukokuun alussa.

Kun taimet ovat noin 15 cm korkeita, ne latvotaan, jotta kasvit haarautuvat ja kasvavat tuuheiksi. Ylimääräiset sivuversot kannattaa myös nyppiä pois, kun niitä ilmaantuu, niin kasvu keskittyy pääoksiin.

Huhtikuussa chilien kasvatus pääsee toden teolla vauhtiin. Talvetetut kasvit kukkivat jo maalis-huhtikuun vaihteessa. Pölytys hoituu kukkia varovasti pienellä pensselillä kutittelemalla. Ensimmäiset hedelmät ilmestyvät pensaisiin huhtikuun lopussa.

Kesän päästyä kunnolla vauhtiin meidän parveke on tappavan paahteinen, mutta chilit menestyvät. Näyttää siltä, että ne eivät voi saada liikaa aurinkoa ja lämpöä. Samalla ne tarvitsevat tietysti vettä. Kastelua ei saa päiväksikään unohtaa.

Chilit hyötyvät myös tuuletuksesta, jonka voi hoitaa tavallisella pöytätuulettimella. Ilmankin pärjää. Champion on kestävä ja satoisa lajike epätäydellisessäkin kasvupaikassa.

Satoa odotellessa

Toukokuun lopussa kasvit ovat jo täynnä pulleita vihreitä hedelmiä, joista ensimmäiset punertuvat nopeasti, jos sää on lämmin ja aurinkoinen. Nyt vain odotellaan ensimmäisiä makupaloja!


Satoa tulee pitkään. Toukokuussa kasvissa on yhtä aikaa sekä isoja hedelmiä että kukkia. Champion sopii esimerkiksi salaatteihin, jäätelöön, grillattavaksi ja osan joutuu yleensä kuivaamaankin, koska lajike on niin satoisa. 

Muista ottaa siemeniä talteen seuraavan vuoden kylvöjä varten!Samankaltaisia

0 kommenttia