Säilytyskassi ompelutöiden jäännöseristäJäännöseräkassi syntyy pienistä ja sekalaisista tilkuista, muiden ompelutöiden jäännöserästä. Mitään ei heitetä hukkaan! Se suunnitellaan kolmesta väristä, neutraalista ruskeanharmaasta, työtä raikastavasta valkoisesta ja yhdestä tehosteväristä, joka tässä on punainen. Tehosteväri voi olla myös sininen, vihreä tai keltainen.

Kassiin annettaan tarkka ompeluohje, mutta sitä ei tarvitse ottaa turhan vakavasti. Persoonallinen kassi syntyy rennolla otteella. Valitse toisiinsa sopivat tilkut, ompele niistä itse parhaaksi katsomallasi sommitelmalla kassi ja koristele työ vanhoilla käsitöillä, pitseillä, napeilla ja kirjontapistoilla. 

Unelmakäsitöitä kassiin ei kannata uhrata. Hyödynnä rikkinäiset pöytäliinat ja tekijältään kesken jääneet reunapitsit. Liinasta voi leikata koristeeksi ehjän nurkan ja lyhytkin pitsinpätkä riittää kaunistamaan pienen kangastilkun. 

Valmiin kassin voi ripustaa vaikka makuuhuoneen, kylppärin tai eteisen seinäkoukkuun säilytyskassiksi. Tavarat pysyvät siististi piilossa, mutta ovat kuitenkin kätevästi käden ulottuvilla, kun niitä tarvitaan.

Koko

Korkeus 44 cm, leveys 50 cm ja syvyys 8 cm.

Tarvikkeet

Ruskeanharmaita, valkoisia ja punertavia kangastilkkuja
Vuoreksi 55 cm ruskeanharmaata, tukevaa puuvillakangasta, lev. 130 cm
Kantohihnoihin 10 cm kangasta, lev. 140 cm
Erilaisia pitsejä, reikäommeltuja ruokaliinoja tai muita vastaavia vanhoja käsitöitä
Nappeja
Kirjontalankaa

Leikkaaminen 

Leikkaa tilkut kaavan numeroitujen osien mukaan lisäten paloihin 1 cm:n saumavarat.

Kantohihnoja varten tarvitset kaksi 10 x 66 cm kangaspalaa.

Vuorikankaasta leikataan kaksi 39 x 52 cm, kaksi 39 x 10 cm, sekä yksi 16 x 118 cm ja yksi 52 x 10 cm kappale. 

Molemmat, sekä kantohihnojen että vuoren mitat, sisältävät 1 cm saumavarat.

Ompeleminen 

Vinkki Kassin päällinen ommellaan tilkkutyönä. Lopputulos on siisti, kun silität jokaisen ompelemasi sauman heti auki. Näin tilkuista yhdistetty pala pysyy työn edetessä kuosissaan ja seuraava tilkku on helppo ommella paikoilleen.

Ompele palat 1 ja 2 yhteen. Koristele näin syntynyt päällisen osa nauhalla 3 ja pitsillä 4.

Lisää palat 5 ja 6 sekä reikäommelpöytäliinan alle tuleva tilkku 7.

Kasvata tilkkublokkia kaavan osilla 8 ja 9.

Ompele reikäompeleella koristellusta pöytäliinasta leikattu pala 10 paikoilleen. Se peittää kokonaan tilkun 7 ja osan tilkuista 8 ja 9.

Koristele pala 8 kirjontapistoilla ja kahdella napilla. Jätä kappale odottamaan.

Ompele pitsi 11 kiinni tilkkuun 12. Yhdistä näin syntynyt kappale osaan 13. Koristele kolmella napilla.

Ompele palat 14 ja 15 yhteen.

Yhdistä päällisen osat 11 - 13, 14 - 15 ja 16. Koristele tilkkujen 14 ja 15 välinen sauma kirjontapistoilla.

Ota odottamaan jätetty tilkkublokki esille ja yhdistä se viimeksi ompelemaasi blokkiin. Ompele sauman päälle pitsi 17. 

Tee samoin kassin toinen sivu.

Ompele tilkuista kassin päädyiksi kaksi 39 x 10 palaa ja pohjaksi yksi 10 x 52 pala.

Kokoa päällisen sivu- ja päätykappaleista kassi. Silitä saumat auki. Aseta kankaiden oikeat puolet vastakkain ja ompele kassiin 10 x 52 cm palasta pohja. Leikkaa saumavarat kulmissa kapeammiksi. Silitä sauma auki.

Taita kantohihnakankaasta leikattu 10 x 66 cm pala nurjat puolet vastakkain 5 cm leveäksi kaitaleeksi. Silitä. Käännä saumavarat sisään ja tikkaa molemmat pitkät sivut 0,2 cm päästä reunasta. Ompele keskelle kantohihnaa pitsi. Tee samoin toinen kantohihna.

Yhdistä vuorikankaasta leikatuista, 39 x 52 cm:n kokoisista sivukappaleista ja 39 x 10 cm:n kokoisista päätypaloista kassi. Silitä saumat auki. Aseta kankaiden oikeat puolet vastakkain ja ompele vuoreen 52 x 10 cm palasta pohja. Leikkaa saumavarat kulmissa kapeammiksi. Silitä sauma auki.

Ompele vuorikankaasta leikattu 16 x 118 cm kaitale renkaaksi. Taita se kankaan nurjat puolet vastakkain 8 cm leveäksi nauhaksi. Silitä. Tikkaa taite 0,5 cm päästä reunasta.

Kiinnitä kantohihnat nuppineulalla tilkuista tehtyyn kassin päälliseen. Hihnan pää tulee 13 cm:n päähän sivusaumasta siten, että se ulottuu 0,5 cm päälliskankaan reuna yli. Kantohihnan pitsillä koristeltu oikea puoli on vasten kassin oikeaa puolta ja molemmista päistä paikoilleen kiinnitetty hihna riippuu kohti kassin pohjaa. 

Nuppineulaa vuorikankaasta ommeltu rengas kiinni päällisen yläreunaan, kassin oikealle puolelle, taite kohti kassin pohjaa. (Äsken paikoilleen asetetut kantohihnat jäävät päällisen ja tämän kankaan väliin.) Ompele. Taita käänne ja kantohihnat ylös. Silitä.

Aseta vuorikankaasta tehty kassi tilkuista tehdyn kassin kanssa sisäkkäin, kankaiden nurjat puolet vastakkain. Taita vuoren saumavarat nurjalle. Kiinnitä vuori nuppineuloilla tilkuista tehdyn päällisen yläreunaan. Ompele 0,2 cm päästä tilkuista tehdyn päällisen yläreunasta. Silitä.

Ompele kantohihnan tikkauksia seuraten kantohihnat kiinni päällisen taiteosaan.Samankaltaisia

0 kommenttia