Farkkupatalaput

Leonardo da Vinkki - 5/09/2018Kaikilla tekstiilien kierrätykseen hurahtaneilla tuntuu olevan kaapit pullollaan farkkuvaatteita ja farkkukankaan paloja. Pinoja voi pienentää ompelemalla patalappuja, joihin tukeva farkkukangas on omiaan. 

Itselläni on paljon ompelusta yli jääneitä pieniä kankaanpaloja ja kangasmallistojen näytteitä, joista ompelin nämä patalaput poikani kummitädeille. Jokainen kolmesta sai hieman erivärisen patalappunipun, koska heidän keittiönsä ovat tunnelmaltaan ja väreiltään erilaisia.

Tarvikkeet

farkkukangasta
paperia tai pahvia
kynä
tilkkutöiden leikkuusetti (viivain, leikkuualusta ja leikkuri)

Leikkaaminen 

Piirrä paperille tai pahville viisisakarainen, n. 10 cm leveä tähti. Käytä palaa mallineena ja leikkaa sen avulla kankaasta yhtä monta tähteä kuin aiot ommella patalappuja.  

Kun tähdet ovat valmiit, leikkaa tilkkutöiden leikkaamiseen tarkoitetulla leikkurilla 16 x 20 cm kokoisia paloja patalapun pohjaksi. Jokaiseen patalappuun menee 3-4 kankaanpalaa riippuen materiaalin paksuudesta. Pieni reikä tai tahra kankaassa ei haittaa: palan voi kätkeä kerrosten väliin.

Jos sinulla ei ole tilkkutöiden leikkuusettiä, käytä leikkaamisessa apuna patalapun kokoon leikattua paperinpalaa. Työvaihe nopeutuu, kun jokaista palaa ei tarvitse erikseen mitata.

Ripustuslenkkejä varten tarvitset 4 x 12 cm palan / patalappu. 

Ompelu

Kiinnitä tähti nuppineulalla yhteen patalappupalaan ja tikkaa se kiinni kankaaseen. Tukevaa kangasta on helppo ommella, vaikka se ei ole sen kummemmin kiinnitetty. 

Taita 4 x 12 cm palan pitkät sivut 1 cm kankaan sisään ja sen jälkeen pala kaksin kerroin. Nyt sinulla on käsissäsi 1 cm leveää nauhaa. Tikkaa sen molemmat reunat.

Pinoa pannulapun kerrokset päällekkäin. Taita äsken ompelemasi nauha ripustuslenkiksi ja sujauta se kangaskerrosten väliin. Yhdistä kerrokset muutamalla nuppineulalla. Ompele kerrokset noin 1 cm päästä reunasta yhteen.

Riivi kankaiden reunat käsin hiukan hapsulliseksi.

Patalappu on valmis. Jäitkö koukkuun? Tee lisää.
samankaltaisia

3 kommenttia

 1. Kauniit, toimivat ja juuri sopivan kokoiset, kummitäti kiittää.

  VastaaPoista
 2. Ei ole totta! Olen hiljattain suunnitellut ohjetta tosi samantyylisiin risareunaisiin patalappuihin, tavoitteena mahdollisimman helppo toteutus. Koristetta ajattelin juuri tuolla tavalla ihan vain suoralla ompeleella ommellen, kuten sinäkin olit tehnyt. Olen käyttänyt samaa tekniikkaa neuvolakortin kansissa. En tiedä vielä, julkaisenko ohjeen Hääräämössä, mahdollisesti aikaisintaan heinäkuun lopussa.

  Tosi mukava oli nähdä sinun toteutuksesi. Hienot patalaput! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellenikin on joskus käynyt noin. Olen jotain suunnittelemassa tai juuri tehnyt, ja sitten näen jossain samanlaiset. Se lienee jotain ajassa olevaa, joka sitten konkretisoituu useammissa käsissä.

   Poista