Jos sinulla ei ole puolukka- tai karpalonektaria, korvaa ainesosa vedellä. Karpaloleivän kohotustapaakin voi muunnella. Leipä saa parhaimman maun taikinajuuresta, mutta sen voi kohottaa myös hiivalla, jos juurta ei ole tai ajanpuutteen vuoksi leipä on leivottava nopeasti.
1 leipä
2 dl haaleaa vettä
0,5 dl puolukka- tai karpalonektaria
0,5 dl puolukka- tai karpalonektaria
1 dl hapanjuurta tai 17 g hiivaa
1 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita1 tl suolaa
1 dl vehnärouhetta
n. 5 dl vehnäjauhoja
Sekoita haalea vesi, nektari, hapanjuuri, öljy ja suola kulhossa. Lisää kuivatut karpalot ja vehnärouhe. Alusta joukkoon n. 5 dl vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa reilut 5 minuuttia. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan tunniksi.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pyöreä leipä. Nosta limppu leivinpaperilla suojatulle pellille ja ripottele päälle kevyesti jauhoja.
Peitä liinalla ja kohota. Jos käytit taikinajuurta, kohoaminen kestää noin 6 tuntia. Hiivaan leivottu leipä nousee parissa tunnissa.
Tarkista sormella kevyesti painamalla, että leipä on kohonnut tarpeeksi. Suihkuta uuniin vettä ja paista leipää 200 asteessa 20 minuuttia. Laske uunin lämpö 150 asteeseen ja paista vielä 25 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä ilman liinaa.
0 kommenttia