Kesäfarkuista kesäkassi

Leonardo da Vinkki - 8/01/2018
Housunlahkeet ovat kuin luotuja kassin raaka-aineeksi! Ne ovat usein kestävää kangasta ja suorakaiteen muotoisista kangaspaloista on helppo leikata kaavan osat. Farkuissa on lisäksi erikoisia taskuja, tikattuja saumoja, tuotemerkkejä ja hyvällä tuurilla myös näyttäviä nappeja, koristekirjailua ja metallinastoja, joista saa itse suuremmin vaivaa näkemättä koristeita kassiin. Tässä kassissa on käytetty hyväksi myös lahkeen muotoa ompelemalla lahkeen suusta heti housuista leikattuna puoliksi valmis kännykkä- ja avaintasku kassin sisään. 

Koko

Korkeus 40 cm, leveys 40 cm ja syvyys 10 cm. 

Tarvikkeet

Päälliseen 14 tai 15 eriväristä, mutta sävyiltään toisiinsa sointuvaa housunlahjetta
4 isompaa (Ø 2,5 cm) ja 2 pienempää (Ø 2 cm) valkoista nappia 
3, 5 m valkoista, 1 cm leveää kanttinauhaa
Vuoreksi 34 cm sinistä tai valkoista puuvillalakanaa 
Pohjaksi 40 x 10 cm pala tukevaa pahvia tai muovia

Leikkaaminen

Leikkaa farkkujen lahkeista 10 eriväristä 43 x 13 cm palaa siten, että housujen tikattu sivusauma jää pystyyn palan keskelle, 21,5 cm päähän kummastakin lyhyestä sivusta. 

Leikkaa sen jälkeen 2 eriväristä 53 x 13 cm kappaletta, joissa ei ole tikkauksia. Jos et saa leikattua housuista riittävän pitkää kaavan osaa, ompele se kahdesta 29,5 x 13 cm palasta. 

Pohjan ja kantohihnat voit leikata samoista housusta tai valita myös niihin eri kankaat. Pohjaa varten tarvitset 43 x 13 cm palan kangasta, mutta voit huoletta ommella sen useammasta osasta, sillä kassin pohjaan harvemmin kiinnitetään huomiota. 

Kantohihnoja varten leikataan kaksi 6 x 72 cm palaa tai jäljellä olevan kankaan niin vaatiessa neljä 6 x 39 cm osaa, joista ompelet kaksi 72 cm pitkää kaitaletta. 

Viimeisistä housuista tehdään kassin sisään kännykkä- ja avaintasku. Sitä varten tarvitset n. 23 cm leveän lahkeen suusta 16 cm korkean palan. 

Vuori ommellaan kolmesta kappaleesta. Leikkaa sitä varten lakanasta yksi 76 x 43 cm ja kaksi 34,5 x 13 cm palaa. 

Kaikki yllä mainitut mitat sisältävät 1,5 cm saumavarat. 

Ompeleminen 

Aseta lahkeiden tikatut sivusaumat kohdakkain ja ompele kaikki kymmenen 43 x 13 cm palaa pitkiltä sivuiltaan yhteen niin, että saat yhtenäisen, 43 cm korkean ja ympärysmitaltaan metrin olevan renkaan. Silitä saumat auki. 

Ompele kaksi 53 x 13 cm palaa lyhyiltä sivuilta yhteen samanlaiseksi renkaaksi. Silitä saumat auki. 

Aseta näin saadut kassin osat kankaiden oikeat puolet vastakkain. Ompele osat toisiinsa siten, että 13 cm korkean renkaan ensimmäinen saumakohta tulee keskelle yhtä toisen osan 10 cm leveää kankaanpalaa, väliin jää neljä 10 cm palaa ja toinen saumakohta tulee seuraavan, 10 cm leveän palan keskelle. Silitä sauma auki. 

Ompele valkoinen, 1 cm leveä kanttinauha viimeksi ommellun sauman päälle. Jätä väliin 1 cm tilaa ja ompele toinen samanlainen nauha ensimmäisen viereen, 13 cm korkean osan puolelle. 

Kassissa on neljästä 10 cm leveästä palasta muodostuva etu- ja takapuoli ja 10 cm leveät sivut. Valitse kassin etupuoli ja ompele siihen 4 suurta nappia. Nappi kiinnitetään housun tikattuun sivusaumaan, keskelle 10 cm leveää kangaspalaa. 

Aseta kankaiden oikeat puolet vastakkain ja ompele kassiin 43 x 13 cm palasta pohja. Leikkaa saumavarat kulmissa kapeammiksi. Silitä sauma auki. 

Taita kassin suu sisään 11,5 cm etäisyydeltä kankaan reunasta. Silitä taite. 

Seuraavaksi ommellaan vuori. Aseta kankaiden oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä nuppineuloilla 34,5 x 13 cm pala lyhyeltä sivultaan keskelle 76 x 43 cm palan pitkää sivua. Kiinnitä tämä ja toinen samanlainen kappale kolmelta sivulta isoon lakanakangaspalaan, niin että vuoresta muodostuu kassi. Kavenna saumavaroja kulmissa. 

Ompele vuori käsin piilopistoilla paikoilleen. Voit ommella vuoren kiinni päälliseen myös koneella, mutta se on hieman hankalampi vaihtoehto, koska farkkukangas on jäykkää ja vuori tässä kassimallissa päällystä pienempi. Täytyy tosin heti tunnustaa, että tässä yhteydessä omaan valintaani vaikuttaa myös henkilökohtaiset mieltymykseni. Valitsen helposti langan ja neulan koneella ompelemisen sijasta, koska pidän käsin ompelusta. Se on mielestäni niin levollista ja rauhoittavaa puuhaa, että sitä tekee ilokseen. 

Aseta kankaan nurjat puolet vastakkain ja silitä kantohihnaksi tulevan 6 cm leveän kaitaleen molemmat pitkän sivun reunat 1,5 cm kohti kankaan keskiosaa siten, että hihnasta tulee 3 cm leveä ja kankaan reunat kohtaavat toisensa palan keskellä. Ompele hihnan keskelle, kankaan reunojen päälle valkoinen, 1 cm leveä kanttinauha. Ompele samoin toinen kantohihna. 

Taita kantohihnan päät 1 cm hihnan alle ja kiinnitä ne 5 cm matkalta kassin yläreunaan, ulkopuolelle, keskelle kahden keskimmäisen, 10 cm leveän palan kassin sivun puoleisia saumoja. Kiinnitä samoin toinen hihna kassin toiselle puolelle. 

Tikkaa kassin yläreuna 0,5 cm etäisyydeltä kankaan reunasta. 


Huolittele siksakilla lahkeen suun leikattu reuna. Aseta lahje silityslaudalle housun tikattu sivusauma ylöspäin. Päätä taskun kännykkä- ja avainpuolen koko. Aseta tikkaus rajakohtaan. Silitä. Merkitse napinläpien paikat lahkeen tehtaalla ommeltuun alakäänteeseen, keskelle molempia taskun ”osastoja”. Ompele napinlävet. Taita leikatun reunan saumavarat nurjalle. Tikkaa taskun päältä 0,3 cm ja 1 cm etäisyydeltä kankaan reunasta. Erota saumalla taskun kaksi osaa ompelemalla taskun päältä sauma housun tikattua sivusaumaa pitkin. Ompele napit paikoilleen. 

Kiinnitä tasku nuppineuloilla kassin sisään, 5 cm kassin yläreunasta, keskelle kahta 10 cm leveää palaa, jolloin tasku yli 20 cm leveänä ulottuu hieman molempien palojen yli. Tikkaa tasku paikoilleen kassin päältä ompelemalla saumaa seuraten kaksi pystysuoraa ommelta kassin yläreunasta vaakasuoraan kulkevan, lahkeen sivusaumasta tehtyyn koristetikkaukseen asti. Kiinnitä tasku keskeltä muutamalla pistolla myös kassin sisään kääntyvään farkkukankaaseen, mutta jätä pistot piiloon, eli älä pistä neulaa kankaan läpi kassin oikealle puolelle asti. 

Aseta pahvi kassin pohjalle.

samankaltaisia

2 kommenttia

  1. Tosi tyylikäs kassi! Olet löytänyt tosi hyvin toisiinsa sopivia housuja kassiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä värit sopivat hyvin toisiinsa, kun konuaa omassa vaatekaapissa. :-D Siinäpä yksi syy lisää kierrättää omia vaatteita.

      Poista