Näin onnistuu pikalähtö yhden yön telttaretkelle lapsen kanssa

Leonardo da Vinkki - 8/10/2018


Lapsiperheen telttaretki mielletään usein hirveän suureksi projektiksi, joka vaatii päivien suunnittelun ja varustautumisen. Uupuuhan sitä jo pelkästä ajatuksesta. Retki jää tekemättä.

Voi sen toteuttaa ihan hetken päähänpistostakin. Minä, äitini ja poikani lähdimme tällä viikolla kolmistaan vajaassa puolessa tunnissa yhden yön telttaretkelle Kuhankuonon kansallispuistoon, joka on meille kohteena tuttu paikka. 

Näin se onnistui meiltä ja onnistuu sinultakin.

Muistilista helppoon yöretkeen

Älä lähde tuntemattomaan paikkaan pikareissulle. Kohteen palvelut ja mahdollisuudet on hyvä tuntea entuudestaan. 

Valitse kohde, jossa on grillipaikka. Ota tarvittaessa mukaan puita tulentekoa varten. Autoni tavaratilassa on retkiä varten aina puita, sytykkeitä ja tulukset, mutta tässä kohteessa niitä ei tarvita. Kurjenpesän luontotuvalla on hyvin ylläpidetty grillipaikka. Turvallinen, rakennettu nuotiopaikka oli yksi valintakriteereistämme, kun mietimme helppoa retkikohdetta metsäpalovaroituksen aikana. Grillipaikka, rakennettu tai luonnollinen, sopii valintakriteeriksi muulloinkin. Elävä tuli on aina elämys. Lisäksi, jos lyhyellä yöretkellä on mahdollisuus sytyttää nuotio, retkikeittimen ja astiat voi jättää kotiin, kunhan vain valitsee eväät oikein.

Telttapaikkakin on hyvä olla jo etukäteen ainakin suunnilleen katsottuna. Jos haluat mennä täysmetsään, niin suuntaa vanhaan, hyväksi havaittuun telttapaikkaasi. 

Entä, miten kuivatat märät vaatteesi, uimapukusi ja pyyhkeesi, vai epäiletkö ettei niitä edes tule? Voit lisätä pyykkinarun pakkauslistaan, jos tiedät sitä tarvitsevasi. Kurjenpesän luontotuvalle sitä ei tarvitse pakata. Kaikki tämänlaatuiset yksityiskohdat ovat etukäteen selviä, kun paikka on vanha tuttu. Kun tunnet retkikohteen ja tapasi, tiedät myös pitääkö mukaan ottaa saunavarusteet. Sekin ylellisyys on joskus tarjolla. Nyt siihen ei ollut mahdollisuutta.

Ota keittiöstä mitä löytyy ja osta loput eväät menomatkalla ruokakaupasta. Älä turhaan kainostele, vaan turvaudu eväissä kaupan valmisruokiin.

Toteuta retki päivänä, jolloin ei ole luvattu sadetta tai epävakaata säätä pariin päivään. Näin vältyt sadevarusteiden pakkaukselta ja telttaa ei tarvitse kotiin tullessa kuivatella. 

Meitä odotti perillä täydellinen, lempeän lämmin ja peilityyni kesäilta ilman yhdenkään hyttysen ininää. Se oli enemmän kuin osasimme kotoa lähtiessä toivoa.Pakolliset tavarat 

teltta
3 makuualustaa
3 makuupussia
1 otsalamppu
1 taskulamppu
kamera (minulle pakollinen, ei ehkä sinulle)
tulitikut tai tulukset (kylmälaukkuun)
3 kokoon kasautuvaa grillitikkua (kylmälaukkuun)
veitsi (kylmälaukkuun)

Kassi henkilökohtaisille tavaroille

Aikuisille ei paljon vaatetta kannata pakata mukaan. Lähtiessä jokaiselle päälle pitkähihainen pusero, joka pitää hyttyset loitolla, pitkät housutsukat jalkaan, kunnon kengät ja jotain päähän

Meidän listassa ei ole edes kampaa, kun kaikilla on hiuksissa "viispiikkisellä" harottava malli. (Turhake kampa on useimmille yhden yön reissulla, oli hiusmalli mikä tahansa. Tarpeen mukaan voi vetää lippiksen tai tuubin syvemmälle päähän. Mutta, voihan sen mukaan pakata, jos tarvetta siihen tuntee.)

3 hammasharjaa
3 hammastahnaa
3 300 ml-juomapulloa vedellä täytettynä hampaiden pesua varten (kätevä kuin mikä)
talous- tai WC-paperirulla (molempia on turha pakata, mutta jompi kumpi on pakollinen)
mentolirisiiniöljyspriitä hyttysenpistoihin (kylmälaukkuun)

2 uimapukua (äitini ei ui)
1 pyyhe (jaamme pyyhkeen poikani kanssa ja vältämme näin turhaa pakkausta)
vedenpitävä pussi, vaikka ihan vaan muovipussi (uimapuvuille ja pyyhkeelle)
3 hupparia/takkia illan viileyteen (usko pois, hellepäivänäkin voi tulla illalla kylmä)
3 yöasua (mieluummin erilliset vaatteet kuin napasillaan tai likaisissa päivävaatteissa)
lapselle vaihtovaatteet (mitä tahansa voi sattua)

lapsen yölelu/maskotti (turvaksi ja/tai seikkailukaveriksi)
3 kirjaa (luppohetkiin ja yölukemiseksi)
frisbee (ei vie juuri ollenkaan tilaa)
roskapussi (kylmälaukkuun)
pieni ensiapupaketti (helposti muistettavaan ja löydettävään paikkaan)
puhelin ja laturi (molemmat täyteteen ladattuna)Kylmälaukku eväille

Voileivät teimme kotona ja samalla täytimme juomapullot hanasta kylmälaukkuun odottamaan. Vesipulloja pystyi myöhemmin täyttämään paikanpäällä kaivovedestä. Muut eväät ostimme menomatkalla marketista.

Illalla grillasimme tulilla makkaraa ja söimme lihapullilla, tomaatilla, jäävuorisalaatilla ja majoneesilla täytettyjä pitaleipiä. Ilta oli tyyni ja lämmin, maisemat komeita. Mikäs siinä oli iltamurkinaa syödessä.Aamulla odotti kylmälaukkuun pakatut voileivät, jotka olivat vielä hyvässä kunnossa, kun niissä ei ollut lehtisalaatin, kurkun ja tomaatin kaltaisia aineksia. Jos niitä haluaa leivälle, ne kannattaa pestä kotona, pakata mukaan kokonaisina ja leikata leivälle vasta aamiaisella. Me viipaloimme juustoleiville kurkkua. Aamiaisen nautimme laiturilla järvimaisemia ihastellen.


Naposteluun meillä oli hedelmiä. Makeannälkäiset voivat lisätä listaan karkkipussin, vaikka meidän listassa sitä ei ole. Valitse kuitenkin viisaasti: unohda kesällä suklaa ja jätä tahmeat, valuvat ja sokeria varisevat karkit kaupan hyllyyn.

Illalllinen

3 juomapulloa vettä
1 pkt pitaleipää
1 pkt lihapullia
1 pkt (3 kpl) kertakäyttöisiä foliopiirakkavuokia, jossa pitaleivät ja lihapullat voi nuotiolla lämmittää
3 tomaattia
1 jäävuorisalaatti
majoneesia
1 pkt grillimakkaraa
sinappia

Aamiainen
3 kerrosvoileipää, joissa ei ole nuutuvia aineksia
1 kurkku
3 keitettyä kananmunaa
2 tetratölkkiä lattekahvia 
1 tuoremehujuoma lapselle

Välipala
1 pkt lettuja 
3 omenaa
3 banaania


Kaikki autossa. Nokka kohti seikkailua!


samankaltaisia

0 kommenttia