Julkaisin tämän ihanien perunasämpylöiden ohjeen jo vuonna 2016 Leivinlaudalla-blogissani. Peruna antaa taikinaan mehevyyttä. Herkuksi sämpylät nostaa ruohosipuli, kasvimaan suosikkini, jota nykyisin saa yrttien tapaan kuivattuna kaupasta.
12 sämpylää
5 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 kpl (250 g) keitettyä perunaa
50 g sulatettua voita
pieni nippu tuoretta (tai 2 rkl kuivattua) ruohosipulia
14 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Kuori perunat ja raasta ne seokseen. Lisää sulatettu voi ja kuivatettu ruohosipulisilppu. Sekoita. Lisää joukkoon jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa 8–10 minuuttia.
Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
Kaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se kahteentoista palaan. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä, jauhota pinta ja nosta leivinpaperilla suojatulle pellille.
Viillä sämpylät ja kohota 30 minuuttia. Ja vinkkinä, viiltämiseen vallan mainio työkalu on grillitikun nokkaan pistetty partakoneenterä, kevyt ja kätevä käyttää.
Paista 250 asteessa 15 minuuttia.
Nosta ritilälle ja jäähdytä.
Sämpylät säilyvät hyvin. Voit leipoa ne illalla ja tarjota aamiaisella munakokkelin kanssa. Ihan käsittämättömän hyvää!
0 kommenttia