Kaavaton puolihame vanhoista farkuista

Leonardo da Vinkki - 8/22/2018


Luonto on ollut minulle suosiollinen ja antanut kurvikkaat lanteet ja muhkeat pakarat muille naisille, joten puolihameiden ompelu on äärettömän helppoa. Voin ommella istuvan hameen lähes suorasta palasta. Yläosaan riittää kevyt kankaan kavennus tai rypytys. 

Tässä hameessa kaikki muukin on helppoa. Kaavoja ei tarvita ja ompelu onnistuu suoralla tikillä ja siksakilla. Palojakaan ei leikata kerralla, vaan ompelun edetessä, jolloin voit tehdä muutoksia vaatteeseen vielä ompeluvaiheessa. Et voi epäonnistua!

Tarvikkeet

neljät eriväriset farkut
farkkujen väriin sopivat ompelulangat
2 nappia

Teko-ohje

Ota kaksi mittaa:
1) Mittaa haluamasi hameen pituus ja lisää mittaan 1 cm, ja
2) Mittaa hameen levein kohta = vartalon levein kohta + maun mukaan liikuntaväljyyttä + 3 cm.

Leikkaa kolmesta erivärisestä farkusta paloja, joiden korkeus on mitta 1. Palan leveys voi vapaasti vaihdella. (Housuja kannattaa vähän tutkia ennen ensimmäisen palan leikkausta ja katsoa millä leveyksillä kankaan saa parhaiten hyödynnettyä.)

Siksakkaa palojen vasen pitkä sivu. 

Ompele leikkaamasi palat yhteen värejä vuorotellen kunnes saat mitan 2. 

Eli, aseta kaksi kangasta pitkältä reunalta päällekkäin (huolittelematon reuna päällä, siksakattu reuna alla) ja yhdistä ne ompelemalla suora sauma sentin päästä saumasta. Vahvista sauma ompelemalla sauman päältä tiheällä, kapealla siksakilla. Pura päällimmäiseen kankaaseen hapsureuna. Lisää paloja, kunnes saat mitan kaksi.

Leikkaa neljänsistä housuista 3 cm leveä ja mitan 2 pituinen kaitale. Siksakkaa pala kapealla siksakilla. Aseta kankaat päällekkäin, 3 sentin soiro äsken ompelemasi tilkkutyön alle ja siksakkaa nauha tiheällä, kapealla siksakilla hameen helmaan. Siksak kulkee tilkkutyön reunassa ja huolittelee samalla kankaat.

Siksakkaa hameen yläosa. Taita vyötärö 4 cm sisään ja ompele taite paikoilleen kahdella ompeleella, jotka ovat 1 cm ja 2,5 cm taitteesta.

Leikkaa samasta kankaasta kuin helman nauha 3 x 36 cm pala. Siksakkaa palan pitkät sivut. Leikkaa nauha kahdeksaan 3 x 4,5 cm palaan. Kiinnitä palat monenkertaisella siksakilla vyölenkeiksi. 

Leikkaa reilusti vyötäröltä roikkuva vyö 3 cm leveästä nauhasta. Siksakkaa nauhan reunat. Leikkaa vyön päihin neljä lehteä, ja huolittele niiden reunat siksakilla. Osa kankaista ja ompelulangasta voi olla vyön väristä poikkeavaa, muualla hameessa esiintyvää väriä. Se antaa työhön eloa. Ompele lehdet vyöhön.

.
Piirrä kankaalle, leikkaa ja huolittele siksakilla lehtien tavoin kukkaan neljä isoa terälehteä. Ompele ne suoralla ompeleella reunoja seuraten kiinni hameeseen. 

Leikkaa yhtenä palana viiden terälehden "tähti", jonka jokainen sakara saa olla yksilönsä, hieman vieruskaverista poikkeava. Siksakkaa palan reunat ja ompele se kukan keskelle. Älä tällä kertaa seuraa palan reunoja, vaan kiinnitä pala suoralla ompeleella sakarien keskeltä ja lopeta ompelu joka sakarassa hieman puolivälin jälkeen. Näin keskusterälehtien reunat ja kärjet nousevat hauskasti ylös.

Viimeistele kukka kahdella, päällekkäin ommellulla napilla.


Yhdistä kangaspala hameeksi ompelemalla viimeinen pitkä, pystysuora sauma samoin kuin aiemmin ompelemasi saumat.

Pujota vyöpaikoilleen.

Ota käyttöön!

samankaltaisia

2 kommenttia

  1. Helppo ja hyvät ohjeet, kiitos! Jaoin tämän Kiepauksen fb-sivulle, olisitko halukas jatkossa jakamaan kierrätysideoitasi Kiepauksen ryhmään, sieltä saisin helposti jaettua ne pääsivulle? Ryhmä täällä ja sivulla on linkki pääsivulle: https://www.facebook.com/groups/410724082319170/?source_id=173034149415361

    VastaaPoista