Kesäinen tillileipä


Ruohosipuli ja tilli ovat kesäiset suosikkiyrttini. Tässä leivässä on niitä molempia. Nam! Makuparin kaveriksi sopii kumina, jolla lounaissuomalaiset mielellään maustavat leivän kuin leivän. Sitäkin siis taikinaan kunnon ropaus.

Kesällä teen silloin tällöin tuorejuustoa, joten käytössäni on heraa. En koskaan heitä sitä pois, vaan pakastan sen annosrasioissa ja käytän myöhemmin leipätaikinoiden nesteenä. Jos sinulla ei ole heraa, voit korvata sen vedellä.

Ja vielä, ennen toimeen ryhtymistä, pari sanaa paistolämpötilasta. Yleensä paistan tämän tyyppiset leivät 200 asteessa, mutta näiden leipien pelkäsin jäävän taikinaan lisätyn raejuuston vuoksi helposti raa'aksi. Liekö tarpeen, mutta laskin lämpötilan varmuuden vuoksi karvan alle tavanomaisen paistolämmön. 

Ja nyt, kädet taikinaan!

2 kpl

50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
3 dl heraa tai vettä
1 pkt (220 g) ruohosipuliraejuustoa
1 dl tuoretta tilliä
1 rkl kuminaa
1 dl hernejauhoa
n. 11 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja hunaja nesteeseen. Sekoita joukkoon ruohosipuliraejuusto, hienoksi silputtu tilli, kumina ja hernejauhot. Alusta taikinaan n. 11 dl vehnäjauhoja ja vaivaa vajaat 10  minuuttia. 

Kun taikina on valmis, peitä kulho ja kohota taikina. 

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä kevyesti. Leikkaa taikina kahteen tasakokoiseen osaan, muotoile palat leiviksi, pyöräytä ne jauhoissa ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle leivinpellille. Peitä liinalla ja kohota.

Viillä leivän pinta. Paista 190 asteessa n. 40 minuuttia.

Nosta ritilälle ja jäähdytä.

Samankaltaisia

0 kommenttia