Nimikkokasvien heinäkuu #19

Leonardo da Vinkki - 7/26/2017


26. heinäkuuta / Martta

Martta

Marttaruusu eli kurtturuusu, Rosa rugosa 'Martta'
Kiinanpioni, Paeonia lactiflora 'Amerikan Martta'

Marttaruusu

Marttayhdistystoiminnan ja Emäntä-lehden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi martat saivat oman nimikkoruusun. Haukiputaalla kasvanut, helppohoitoinen ja talvenkestävä kurtturuusu sai nimekseen 'Martta', marttaruusu. Se on vaaleanpunaisin kukin kukkiva kaunotar, jonka tarkkanäköinen vierailija löytää myös presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhasta. 

Kurtturuusut ovat huolettomia kasvatettavia. Ne rehottavat laajoina kasvuistoina sellaisissakin paikoissa, joissa muut ruusut eivät menesty. Niillä ei ole suuria vaatimuksia maan laadun suhteen ja ne sietävät sekä vähäistä kuivuutta että märkyyttä kasvupaikallaan. Ryhmän ruusut ovat omiaan myös tontin reunakasveiksi, sillä ne eivät kärsi autojen saasteista tai tienposkeen kylvetystä suolasta. Tästä uskomattomasta helppohoitoisuudesta huolimatta ne ovat varsin viehättäviä.

Kiinanpioni

Pionit ovat saaneet tieteellisen nimensä Paeonia muinaiskreikkalaisten lääkintätaidon jumalasta Paionista ja vielä keskiajallakin kasvin uskottiin olevan voimalllinen lääkeyrtti, jolla voitiin suojautua myös pahoilta hengiltä. Pionin siemeniä käytettiin sekä unilääkkeenä että pippurisena mausteena, joka antoi tulista potkua ajan usein yksitoikkoisiin ruokiin. 

'Amerikan Martta' -kiinanpioni on upea yksittäiskasvi, jolla on loistavan roosat, kerrotut kukat, jotka myös tuoksuvat ihanasti. Se viihtyy aurinkoisella paikalla, syvämultaisessa ja hyvin kalkitussa maassa. Muiden pionien tapaan sille pitää antaa myös kasvurauha. Siirron jälkeen pionit ovat pitkään äkeissään.

samankaltaisia

0 kommenttia