Nimikkokasvien heinäkuu #13

Leonardo da Vinkki - 7/20/2017


20. heinäkuuta / Maarit, Marketta, Margareeta

Maarit

Pimpinellaruusu, Rosa pimpinellifolia 'Maarit Vallinharju'

'Maarit Vallinharju' -pimpinellaruusu on matala pensas, jolla on roosanväriset nuput ja puolikerrannaiset, karmiininpunaiset kukat, joissa on koristeelliset, keltaiset heteet. Ks. Aila

Pimpinellaruusuista lisää täältä.

Marketta

Alppiruusu, Rhododendron 'Marketta' 
Pensaspäivänkakkarat eli marketat, Argyranthemum frutescens 

Alppiruusu

Kesäkuussa vaalean- ja purppuranpunaisin kukin kukkiva 'Marketta' -alppiruusu kasvaa parimetriseksi pensaaksi. Se on erittäin kestävä lajike, jota voidaan kasvattaa VI-vyöhykkeellä saakka. 

Alppiruusut viihtyvät kuohkeassa, happamessa, multavassa ja kosteassa maassa, tuulilta suojatulla ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Menestymisalueen äärirajoilla ne hyötyvät yöllä lämpöä luovuttavan kallion tai ison kiven läheisyydestä. Keväällä kasvit on hyvä suojata esimerkiksi havuilla, jotta ne eivät maan ollessa vielä roudassa kärsi kuivuudesta.

Marketat

Monivuotiset, mutta sopivan talvehtimispaikan puutteen vuoksi yleensä yksivuotisten kesäkukkien tapaan kasvatettavat pensaspäivänkakkarat eli marketat kukkivat runsaasti koko kesän. Tavallisten markettojen lisäksi on saatavilla kukkivia pikku puita muistuttavia rungollisia yksilöitä. Lisää vaihtelua puutarhaliikkeiden valikoimiin tuovat marketoista jalostetut tarhamarketat, joissa on myös keltaisin ja vaaleanpunaisin kukin kukkivia lajikkeita.

Margareeta

Puistoruusu, Rosa Puistoruusu-ryhmä 'Crown Princess Margareta'
Rusopäivänlilja, Hemerocallis fulva 'Margaret Perry'

Puistoruusu

Remontoivalla 'Crown Princess Margareta' -puistoruusulla on henkeäsalpaavan ihastuttavat kukat. Niitä katsellesa toivoo olevansa kimalainen, jotta voisi kauniina kesäpäivänä vaipua ruusun voimakkaasti tuoksuvan, aprikoosinoranssin kukan syliin ja hukuttautua kullankeltaisessa hämyssä yhä syvemmälle sen lukemattomien auringon lämmittämien terälehtien sekaan. Valitettavasti lajike on kovin talvenarka, joten sitä voidaan kasvattaa vain eteläisimmän Suomen suotuisimmilla paikoilla. 

Rusopäivänlilja

Helppohoitoinen rusopäivänlilja 'Margaret Perry' viihtyy puolivarjoisella paikalla, tuoreessa, ravinteikkaassa ja hyvin kalkitussa mullassa. Se on upea kasvi tulen väreissä hehkuvassa kukkapenkissä, mutta yhtä hyvin sitä voi kasvattaa yksittäiskasvina. 

Ensimmäiset päivänliljat tuotiin Eurooppaan 1500-luvulla. Suomalaisiin puutarhoihin ne ilmestyivät 300 vuotta myöhemmin. Nykyisin ne ovat huippusuosittuja puutarhakasveja, joista on tarjolla luokittelusta riippuen 15 - 30 lajia ja kymmeniä tuhansia lajikkeita.

samankaltaisia

0 kommenttia