Nimikkokasvien heinäkuu #18

Leonardo da Vinkki - 7/25/2017



25. heinäkuuta / Jaakko, Jaakob ja Jaakoppi

Jaakko 

Pikkupäivänlilja, Hemerocallis minor 'Jaakko'
Jaakonvillakko, Senecio jacobaea
Varhaisperuna, Solanum tuberosum 'Jaakko'

Pikkupäivänlilja

Ensimmäiset päivänliljat tuotiin Eurooppaan 1500-luvulla. Suomalaisiin puutarhoihin ne ilmestyivät 300 vuotta myöhemmin. Nykyisin ne ovat huippusuosittuja puutarhakasveja, joista on tarjolla luokittelusta riippuen 15 - 30 lajia ja kymmeniä tuhansia lajikkeita.

'Jaakoksi' nimetty pikkupäivänliljalajike on kestävä, noin 70 cm korkea perenna, joka kukkii oranssinkeltaisin kukin kesä-heinäkuussa. Yksi päivänliljan kukka kestää lajin nimen mukaisesti yleensä vain päivän, mutta 'Jaakon' kukat ovat puutarhurin ilona jopa neljä päivää. Kasvi viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla, ravinteikkaassa, multavassa ja tuoreessa maassa, mutta selviää heikommallakin kasvupaikalla. 

Jaakonvillakko

Jaakonvillakko muistuttaa 1920-luvulla päättyneestä purjelaivakaudesta, sillä se on Suomeen painolastikasvina tullut laji. Kun miehet - erityisesti merimiehet -olivat rautaa, Suomen tärkeimmät vientiartikkelit olivat puu ja terva. Ne molemmat painoivat melkoisesti ja laivat uivat kotisatamasta lähdettäessä syvällä. Takaisin tultaessa laivojen lastina saattoi olla kevyempää tavaraa, esimerkiksi mausteita ja elintarvikkeita, minkä vuoksi alusten lastiruumaan täytyi laivojen vakaamiseksi lapioida maata. Näin Suomen satamiin kulkeutui kukkuloittain painolastimaata ja sen mukana kasvien siemeniä, rönsyjä, juurakoita ja jopa kokonaisia kasveja. Jaakonvillakko on yksi näiltä joutomailta luontoon levinnyt laji. Se viihtyy kuivahkoilla tai tuoreilla niityillä ja ojanpientareilla, mutta nykyisin sitä kasvatetaan pihoilla ja puutarhoissakin. 

Peruna

Kasvimaalle Jaakoille löytyy jauhoinen varhaisperunalaji 'Jaakko', jonka voi jättää maahan myös syksyllä nostettavaksi - jos vain malttaa! Lajike on herkullinen, aikainen ja satoisa, mutta valitettavasti melko arka perunarutolle. 

Peruna ei ole mitätön mukula. Se on maailmanhistoriaa kirjoittanut kasvi. Etelä-Amerikasta Eurooppaan rantautuneen perunan viljely mahdollisti 1700-luvun lopulla alkaneen väestön nopean kasvun Euroopassa, mikä puolestaan loi pohjan teolliselle vallankumoukselle. Peruna muokkasi kansojen ja valtioiden historiaa tuottamalla hyvinvointia ja vaurautta, mutta se vaikutti maailmantapahtumiin myös aiheuttamalla katastrofaalista tuhoa. 1800-luvun puoliväliin tultaessa peruna oli Irlannissa köyhien maanviljelijöiden pääravintokasvi. Kun perunarutto vuonna 1845 tuhosi koko saarivaltion perunasadon, maassa koettiin ennennäkemätön nälänhätä, jolla oli laajat historialliset seuraukset. Noin miljoona irlantilaista koki hitaan kuoleman ja puolitoista miljoonaa lähti nälänhätää pakoon valtameren yli Yhdysvaltoihin. Muuttoliike ja väestörakenteen muutos aiheuttivat molemmissa maissa yhteiskunnallisia ja poliittisia muutoksia, jotka olivat nähtävissä vielä 100 vuotta myöhemmin.

Jaakob ja Jaakoppi

"Jaakopin tikapuut" eli lehtosinilatva, Polemonium caeruleum
Kurpitsat, Cucurbita

Lehtosinilatva

Lajikkeen mukaan sinisin tai valkoisin kukin kukkiva lehtosinilatva on 60 - 80 cm korkea, helppohoitoinen ja kestävä vanhanajan perenna, jonka kohdalla sanonta rakkaan lapsen monista nimistä pitää paikkansa, sillä se tunnetaan myös nimellä "Jaakopin tikapuut". Se viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla, ravinteikkaassa ja hiekansekaisessa maassa ja pitää siitä, että se saa rauhassa kasvaa samalla paikalla vuodesta toiseen.

Kurpitsat

Nykyisen Meksikon alueella kurpitsaa on viljelty jo noin 9000 vuotta sitten. Silloin ravinnoksi käytettiin todennäköisesti vain hedelmän ravitsevia siemeniä. Nykyisin kurpitsasta käytetään sekä siemenet että hedelmämalto ja monissa kulttuureissa on tapana hyödyntää myös kasvin herkulliset kukat. Tapa, jonka toivoisi yleistyvän meillä Suomessakin.

Euroopassa kurpitsat, erityisesti pullokurpitsat, ovat kuuluneet matkalaisten varustukseen, koska niiden tyhjiksi koverretuissa kuorissa on ollut helppo kuljettaa esimerkiksi vettä. Tästä syystä kasvista on kristillisessä perinteessä tullut pyhiinvaeltajien ja heidän suojeluspyhimyksensä, apostoli Jaakob vanhemman, tunnus. Kurpitsan voinee siis valita nimikkokasvikseen myös Jaakob ja Jaakoppi. 

samankaltaisia

0 kommenttia