9. heinäkuuta / Jasmin ja Ilta
Jasmin
Jasmikkeet eli pihajasmiinit, Philadelphus
Ihastuttavat jasmikkeet ovat kermanvalkoisin kukin kesä-heinäkuussa kukkivia pensaita. Kukinta-aikaan niiden hajuvesimäinen tuoksu leviää kauas ympäristöön. Ne viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla, tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa.
Yleisimmin puutarhoissa näkee jopa yli nelimetriseksi kasvavaa hovijasmiketta (Philadelphus pubescens) ja 2 - 3 metriä korkeaa pihajasmiketta (Philadelphus coronarius). Ne molemmat ovat talvenkestäviä III-vyöhykkeelle asti.
Ilta
Iltahelokki, Oenothera biennis
Purppurakuusi eli mansikkakuusi, Picea abies f. cruenta 'Ilta-Rusko'
Purppurakuusi eli mansikkakuusi, Picea abies f. cruenta 'Ilta-Rusko'
Iltahelokki
Iltahelokki on kotoisin Pohjois-Amerikasta, mutta tätä parhaimmillaan metrin mittaiseksi kasvavaa, kauniisti kukkivaa lajia tavataan satunnaiskasvina Suomenkin luonnosta. Kasvi viihtyy aurinkoisella, suojaisella ja kuivahkolla kasvupaikalla, hiekansekaisessa maassa. Se kukkii heinäkuusta elo-syyskuun vaihteeseen. Sitruunantuoksuiset, keltaiset kukat avautuvat iltaisin ja houkuttelevat paikalle runsaasti yöperhosia. Hyönteisiä kiinnostaa kukkien tarjoama mesi, mutta kukat vetävät puoleensa myös kukintaa ihmetteleviä ihmisiä, sillä kukat heijastavat valoa, minkä vuoksi ne näyttävät hämärässä pieniltä, valaistuilta lyhdyiltä. Pakkohan niitä on mennä läheltä ihastelemaan! Tästä erikoisesta ominaisuudesta juontuu kasvin ruotsinkielinen nimi "nattljus". Iltahelokki on kaksivuotinen, helppohoitoinen kasvi, joka kylväytyy helposti itsekseen ja leviää suotuisalla kasvupaikalla nopeasti.
Purppurakuusi
Ei ole vaikea arvata mistä purppurakuusi on saanut nimensä, kun näkee puun uusien versojen helakanpunaisen värin. Väri tosin säilyy vain muutaman viikon, minkä jälkeen neulaset muuttuvat vihreiksi.
'Ilta-Rusko' on suomalaisilla taimistoilla myynnissä ollut purppurakuusilajike, joka on talvenkestävä ainakin I-vyöhykkeellä, mutta se saattaa menestyä pohjoisempanakin.
0 kommenttia