23. heinäkuuta / Olga
Koreanalppiruusu, Rhododendron mucronulatum 'Olga Mezitt'
Talouspäärynä, Pyrus communis 'Olga'
Olganlehtikuusi, Larix gmelinii subsp. olgensis
Koreanalppiruusu
'Olga Mezitt' -koreanalppiruusu tuo kesän mukanaan, kun se avaa vaaleanpunaiset kukkansa toukokuussa, mutta lajike on ilo silmälle myös värikkäässä syysasussaan. Ruskan jälkeen kasvi pudottaa lehtensä ja talvella se on lähes lehdetön. Se viihtyy ainavihantia lajikkeita avoimemmalla, mutta tuulilta suojatulla paikalla, kuohkeassa, happamessa, multavassa ja kosteassa maassa. Valitettavasti 'Olga Mezitt' ei ole kovin talvenkestävä. Sitä voidaan kasvattaa vain vyöhykkeillä I ja II. Menestymisalueen äärirajoilla se hyötyy yöllä lämpöä luovuttavan kallion tai ison kiven läheisyydestä. Keväällä kasvi on hyvä suojata esimerkiksi havuilla, jotta se ei maan ollessa vielä roudassa kärsi kuivuudesta.
Talouspäärynä
'Olga' on vanha ja kestävä talouspäärynälajike. Kotimaiset päärynät ovat kuitenkin aina suhteellisen vaatimattoman makuisia, joten tuleva sato ei välttämättä ole paras päärynäpuun hankintaperuste. Puun arvo on sen kauneudessa. Keväisen kukintansa ja loistavanoranssin syysvärinsä takia 'Olga' on verraton koristepuu.
Olganlehtikuusi
Olganlehtikuusi on Suomessa harvinainen, kesävihanta koristepuu. Se viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, tuoreessa, melko ravinteikkaassa maassa. Alavilla, soisilla paikoilla puu ei menesty, koska se ei siedä märkää, keväthallojen vaivaamaa kasvupaikkaa.
Lehtikuusen puuaines on kovaa ja kestävää, minkä vuoksi sitä on käytetty laivojen ja siltojen rakentamiseen sekä puhelinpylväiden ja ratapölkkyjen materiaalina. Useimmat Venetsian rakennuksetkin lepäävät lehtikuusipaaluilla.
Vertauskuvissa lehtikuusi on ollut pysyvyyden, järkähtämättömyyden ja pelottomuuden symboli.
0 kommenttia