Nimikkokasvien heinäkuu #17

Leonardo da Vinkki - 7/24/2017


24. heinäkuuta / Tiina, Kirsi, Krista, Kristiina ja Kirsti

Tiina

Peltoherne, Pisum sativum 'Tiina

Kasvimaalla voi kasvattaa 'Tiina' -hernettä. Lisää herneestä täältä.

Kirsi

Loistokärhö, Clematis Isokukkaisten kärhöjen -ryhmä 'Kirsi'
Kirsikat, Prunus cerasus, Prunus avium ja Prunus x gondouinii

Loistokärhö

Virossa jalostettu 'Kirsi' -loistokärhö on 2 - 2,5 metriä korkea köynnös, joka kukkii heinäkuusta lokakuuhun. Lajikkeen vaaleanliloja kukkia elävöittävät terälehtien vaaleat raidat ja kärkeä kohti tummuva väri, joka lopulta muuttuu ruusunpunaiseksi. Kukkien keskustaa koristavat heteiden ponnet ovat koristeellisen viininpunaiset. Ks. Aki.

Kirsikka

Kirsille voi valita nimikkokasviksi myös keväällä näyttävästi kukkivan kirsikkapuun. 

Japanissa ja Kiinassa kirsikka yhdistetään naiskauneuteen, aistillisuuteen, sulokkuuteen, kohteliaisuuteen ja hyviin käytöstapoihin, mutta lännessä kasvilla on miehinen ja väkivaltainen historia. Kun Lucullus palasi voitokkaan sotaretken jälkeen takaisin Roomaan ensimmäisellä vuosisadalla eaa, hän toi mukanaan kirsikoita, joiden makuun hän oli ihastunut Kerasuksen kaupungissa Mustanmeren rannalla. Tämä kauan sitten käyty sota ja Luculluksen voitto Mithridateksesta elävät yhä kirsikoiden tieteellisessä nimessä Prunus cerasus

Suomessa hapankirsikkaa on kasvatettu 1600-luvulta lähtien, mutta kovin suurta taloudellista merkitystä lajilla ei ole koskaan ollut. 

Kirsikka viihtyy valoisalla, lämpimällä ja ilmavalla paikalla, jossa maa on hyvin vettä läpäisevää ja mielellään hiekkapitoista.

Krista 

Pikkukurjenmiekka, Iris Pumila-ryhmä 'Krista' 

Pikkukurjenmiekka 'Krista' on noin 35 cm korkea lajike, joka kukkii sinisin kukin touko-kesäkuussa. Lisää kurjenmiekoista täältä.

Kristiina

Puutarhamansikka, Fragaria x ananassa 'Kristiina'
Imeläkirsikka, Prunus avium 'Kristiina'

Mansikka

Kotipuutarhoihin sopiva, pienisatoinen, mutta maukas mansikkalajike on saanut nimekseen 'Kristiina'. Lisää mansikasta täältä.

Kirsikka

Eteläisimmässä Suomessa saattaa menestyä myös virolainen 'Kristiina' -imeläkirsikka, mutta sen talvenkestävyydestä ei ole vielä takeita, vaikka lajiketta on jo jonkin aikaa ollut myynnissä suomalaisilla taimistoilla. 

Lisää kirsikasta yllä Kirsin kohdalla.

Kirsti

Tarhapäivänlilja, Hemerocallis Hybrida-ryhmä 'Kirsti'

Ensimmäiset päivänliljat tuotiin Eurooppaan 1500-luvulla. Suomalaisiin puutarhoihin ne ilmestyivät 300 vuotta myöhemmin. Nykyisin ne ovat huippusuosittuja puutarhakasveja, joista on tarjolla luokittelusta riippuen 15 - 30 lajia ja kymmeniä tuhansia lajikkeita. 

Aikaisin kukkiva 'Kirsti' -tarhapäivänlilja kasvaa noin 70 cm korkeaksi. Se on helppohoitoinen, aurinkoisella paikalla viihtyvä perenna, jonka kukat ovat kirkkaan keltaiset. 


samankaltaisia

0 kommenttia